Sałatka kijowska z tuńczykiem

malg
Sałatka kijowska z tuńczykiem

0

3 / 4

Sałatka kijowska z tuńczykiem, czy tuńczyk pod pierzynką – chodzi o jedną i tę samą sałatkę warstwową z jajek, sera żółtego i tuńczyka. Inna wersja warstwowej sałatki to Szuba, czyli śledź pod pierzynką;-) z gotowanymi burakami i ziemniakami. Ale dziś polecam wersję kijowską, którą mam od sąsiadów, a która sprawdza się zawsze na Wielkanoc, ale także na imprezach rodzinnych i sąsiedzkich. Przepis krąży po znajomych i doczekał się już udziwnień w postaci warstwy kukurydzianej, groszkowej, majonezu wymieszanego z keczupem, a nawet warstwy z kiszonego ogórka. Polecam wersję podstawową, która właściwie obywa się bez dodatku soli i pieprzu. Nie wiem, skąd pochodzi nazwa, podejrzewam, że jest to taka sama hybryda kulinarna, jak wynalazki typu barszcz ukraiński, czy pierogi ruskie…

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 pusz. tuńczyk

6 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

6 łyżka majonez

Przygotowanie


1

Przygotować produkty.

2

Jajka ugotować, oddzielić żółtka od białek. Na spód naczynia zetrzeć białka, delikatnie posmarować majonezem.

3

Z tuńczyka odlać olej, wyłożyć jako następną warstwę, potem cebulę pokrojoną w kostkę, majonez, kolejna warstwa tuńczyka, majonez. Ostatnia warstwa to starte żółtko. Podawać schłodzoną w lodówce.

4

Następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, na to rozsmarować majonez.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły