Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Sałatka kijowska z tuńczykiem, czy tuńczyk pod pierzynką – chodzi o jedną i tę samą sałatkę warstwową z jajek, sera żółtego i tuńczyka. Inna wersja warstwowej sałatki to Szuba, czyli śledź pod pierzynką;-) z gotowanymi burakami i ziemniakami. Ale dziś polecam wersję kijowską, którą mam od sąsiadów, a która sprawdza się zawsze na Wielkanoc, ale także na imprezach rodzinnych i sąsiedzkich. Przepis krąży po znajomych i doczekał się już udziwnień w postaci warstwy kukurydzianej, groszkowej, majonezu wymieszanego z keczupem, a nawet warstwy z kiszonego ogórka. Polecam wersję podstawową, która właściwie obywa się bez dodatku soli i pieprzu. Nie wiem, skąd pochodzi nazwa, podejrzewam, że jest to taka sama hybryda kulinarna, jak wynalazki typu barszcz ukraiński, czy pierogi ruskie…
2 | Puszki |
Tuńczyk
|
|
6 | Sztuk |
jaja kurze całe
|
|
2 | Sztuki | ||
6 | Łyżek |
majonez
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |