Sałatka kijowska z tuńczykiem
malg
Sałatka kijowska z tuńczykiem, czy tuńczyk pod pierzynką – chodzi o jedną i tę samą sałatkę warstwową z jajek, sera żółtego i tuńczyka. Inna wersja warstwowej sałatki to Szuba, czyli śledź pod pierzynką;-) z gotowanymi burakami i ziemniakami. Ale dziś polecam wersję kijowską, którą mam od sąsiadów, a która sprawdza się zawsze na Wielkanoc, ale także na imprezach rodzinnych i sąsiedzkich. Przepis krąży po znajomych i doczekał się już udziwnień w postaci warstwy kukurydzianej, groszkowej, majonezu wymieszanego z keczupem, a nawet warstwy z kiszonego ogórka. Polecam wersję podstawową, która właściwie obywa się bez dodatku soli i pieprzu. Nie wiem, skąd pochodzi nazwa, podejrzewam, że jest to taka sama hybryda kulinarna, jak wynalazki typu barszcz ukraiński, czy pierogi ruskie…
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 4
Sałatka kijowska z tuńczykiem, czy tuńczyk pod pierzynką – chodzi o jedną i tę samą sałatkę warstwową z jajek, sera żółtego i tuńczyka. Inna wersja warstwowej sałatki to Szuba, czyli śledź pod pierzynką;-) z gotowanymi burakami i ziemniakami. Ale dziś polecam wersję kijowską, którą mam od sąsiadów, a która sprawdza się zawsze na Wielkanoc, ale także na imprezach rodzinnych i sąsiedzkich. Przepis krąży po znajomych i doczekał się już udziwnień w postaci warstwy kukurydzianej, groszkowej, majonezu wymieszanego z keczupem, a nawet warstwy z kiszonego ogórka. Polecam wersję podstawową, która właściwie obywa się bez dodatku soli i pieprzu. Nie wiem, skąd pochodzi nazwa, podejrzewam, że jest to taka sama hybryda kulinarna, jak wynalazki typu barszcz ukraiński, czy pierogi ruskie…
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 puszka tuńczyk
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
6 łyżka majonez
Przygotowanie
Przygotować produkty.
Jajka ugotować, oddzielić żółtka od białek. Na spód naczynia zetrzeć białka, delikatnie posmarować majonezem.
Z tuńczyka odlać olej, wyłożyć jako następną warstwę, potem cebulę pokrojoną w kostkę, majonez, kolejna warstwa tuńczyka, majonez. Ostatnia warstwa to starte żółtko. Podawać schłodzoną w lodówce.
Następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, na to rozsmarować majonez.