Sałatka kijowska z tuńczykiem

malg

Sałatka kijowska z tuńczykiem, czy tuńczyk pod pierzynką – chodzi o jedną i tę samą sałatkę warstwową z jajek, sera żółtego i tuńczyka. Inna wersja warstwowej sałatki to Szuba, czyli śledź pod pierzynką;-) z gotowanymi burakami i ziemniakami. Ale dziś polecam wersję kijowską, którą mam od sąsiadów, a która sprawdza się zawsze na Wielkanoc, ale także na imprezach rodzinnych i sąsiedzkich. Przepis krąży po znajomych i doczekał się już udziwnień w postaci warstwy kukurydzianej, groszkowej, majonezu wymieszanego z keczupem, a nawet warstwy z kiszonego ogórka. Polecam wersję podstawową, która właściwie obywa się bez dodatku soli i pieprzu. Nie wiem, skąd pochodzi nazwa, podejrzewam, że jest to taka sama hybryda kulinarna, jak wynalazki typu barszcz ukraiński, czy pierogi ruskie…
Wartości odżywcze na porcję
Energia
329
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 4
Sałatka kijowska z tuńczykiem, czy tuńczyk pod pierzynką – chodzi o jedną i tę samą sałatkę warstwową z jajek, sera żółtego i tuńczyka. Inna wersja warstwowej sałatki to Szuba, czyli śledź pod pierzynką;-) z gotowanymi burakami i ziemniakami. Ale dziś polecam wersję kijowską, którą mam od sąsiadów, a która sprawdza się zawsze na Wielkanoc, ale także na imprezach rodzinnych i sąsiedzkich. Przepis krąży po znajomych i doczekał się już udziwnień w postaci warstwy kukurydzianej, groszkowej, majonezu wymieszanego z keczupem, a nawet warstwy z kiszonego ogórka. Polecam wersję podstawową, która właściwie obywa się bez dodatku soli i pieprzu. Nie wiem, skąd pochodzi nazwa, podejrzewam, że jest to taka sama hybryda kulinarna, jak wynalazki typu barszcz ukraiński, czy pierogi ruskie…
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 puszka tuńczyk
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
6 łyżka majonez
Przygotowanie
Przygotować produkty.
Jajka ugotować, oddzielić żółtka od białek. Na spód naczynia zetrzeć białka, delikatnie posmarować majonezem.
Z tuńczyka odlać olej, wyłożyć jako następną warstwę, potem cebulę pokrojoną w kostkę, majonez, kolejna warstwa tuńczyka, majonez. Ostatnia warstwa to starte żółtko. Podawać schłodzoną w lodówce.
Następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, na to rozsmarować majonez.