Sałatka jarzynowa

m7
Sałatka jarzynowa

0

0 / 0

tradycyjna sałatka jarzynowa

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

1 szt. groszek zielony

3 szt. jabłka

5 szt. jajko

1 szt. kukurydza

1 szt. majonez

8 szt. marchew

5 szt. ogórki kiszone krakus

3 szt. nać pietruszki

2 łyżka musztarda

Przygotowanie


1

Marchew i pietruszkę gotujemy na średnim ogniu (ok. 30-45 min), nie podaję konkretnego czasu gdyż zależy to od wielkości warzyw. Ważne by ich nie przegotować. Obieramy marchew i pietruszkę po ugotowaniu, a nie przed gotowaniem.

2

Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i odsączamy na sitku.

3

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, tak samo jabłka i jajka.

4

Mieszamy wszystkie składniki: marchew, pietruszkę, jabłka, ogórki kiszone, jajka, groszek, kukurydzę, dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem.

5

Solę zawsze po dodaniu majonezu gdyż niektóre majonezy są zbyt słone by sałatkę jeszcze solić.

6

Wykładamy sałatkę na salaterkę i dekorujemy wg własnego upodobania, ja zazwyczaj układam ją na liściu sałaty wierzch smarując majonezem i dekorując np. kukurydzą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły