Sałatka jarzynowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sałatka jarzynowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1900-1702057603591.jpeg&w=3840&q=75)
tradycyjna sałatka jarzynowa
Wartości odżywcze na porcję
Energia
95
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
tradycyjna sałatka jarzynowa
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
1 szt. groszek zielony
3 szt. jabłka
5 szt. jajko
1 szt. kukurydza
1 szt. majonez
8 szt. marchew
5 szt. ogórki kiszone krakus
3 szt. nać pietruszki
2 łyżka musztarda
Przygotowanie
Marchew i pietruszkę gotujemy na średnim ogniu (ok. 30-45 min), nie podaję konkretnego czasu gdyż zależy to od wielkości warzyw. Ważne by ich nie przegotować. Obieramy marchew i pietruszkę po ugotowaniu, a nie przed gotowaniem.
Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i odsączamy na sitku.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, tak samo jabłka i jajka.
Mieszamy wszystkie składniki: marchew, pietruszkę, jabłka, ogórki kiszone, jajka, groszek, kukurydzę, dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem.
Solę zawsze po dodaniu majonezu gdyż niektóre majonezy są zbyt słone by sałatkę jeszcze solić.
Wykładamy sałatkę na salaterkę i dekorujemy wg własnego upodobania, ja zazwyczaj układam ją na liściu sałaty wierzch smarując majonezem i dekorując np. kukurydzą.