0
Średnia: 5 (głosów: 1)

Składniki

Kebab:

200 Gramów
polędwiczki wieprzowe
1 Łyżeczka
przyprawa do gyrosa
1 Łyżka
oliwa
1 Szczypta
sól

Sałatka:

2 Sztuki
Sałata rzymska
6 Sztuk
ogórki korniszony z chilli Krakus
1 Sztuka
Zielona papryka
80 Gramów
ser feta
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
majonez
1 Łyżka
śmietana 18%
1 Łyżeczka
ketchup
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mięso dobrze zmielić, doprawić przyprawą, solą oraz podlać oliwą i bardzo dokładnie wyrobić.
  2. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 1cm, zakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 7 minut (sprawdzić widelcem czy mięso nie jest surowe). Kroić bardzo cienko ostrym nożem (lub obieraczką).
  3. Warzywa pokroić, ułożyć na półmisku. Ułożyć plastry mięsa.
  4. Z majonezu, śmietany i ketchupu przygotować sos, polać sałatkę.

Opis

Takiej sałatki gyros jeszcze nie próbowaliście - ale czas najwyższy to zmienić :)

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!