Sałatka gyros
m7
Gyrosa podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gyrosa podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szt. cebula czerwona
3 szt. pierś kurczaka
1 szt. kapusta pekińska
1 szt. kukurydza
1 szt. ogórek
5 szt. ogórki kiszone krakus
2 szt. papryka czerwona
1 szt. przyprawa do gyrosa
6 łyżka keczup
6 łyżka majonez
4 łyżka olej
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w paski, polać olejem, posypać torebką przyprawy do gyrosa, odstawić co na około 2 godziny (najlepiej na noc).
Kapustę cienko pokroić (najpierw wzdłuż całą główkę później cienko w poprzek), cebulę pokroić w piórka, paprykę i ogórki kiszone pokroić w paski, ogórka świeżego przekroić wzdłuż a potem w pół plasterki grubości ok. 2-3 mm. w miseczce rozrobić majonez z ketchupem (sosu można zrobić wg własnego upodobania zawsze pół na pół majonezu z ketchupem).
Paski kurczaka podsmażyć na rumiano na oleju.
W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami po połowie przygotowanych porcji: kapustę pekińską, ogórki, paprykę cebulkę, posypać kukurydzą, na to połowę kurczaka, polać połową sosu (sos polewać na gorącego kurczaka). Teraz w tej samej kolejności układamy drugą połowę składników - lekko ugniatamy. Na wierzchu posypujemy resztką warzyw dla ozdoby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.