Sałatka gyros

m7
Sałatka gyros

0

0 / 0

Gyrosa podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szt. cebula czerwona

3 szt. pierś kurczaka

1 szt. kapusta pekińska

1 szt. kukurydza

1 szt. ogórek

5 szt. ogórki kiszone krakus

2 szt. papryka czerwona

1 szt. przyprawa do gyrosa

6 łyżka keczup

6 łyżka majonez

4 łyżka olej

Przygotowanie


1

Kurczaka pokroić w paski, polać olejem, posypać torebką przyprawy do gyrosa, odstawić co na około 2 godziny (najlepiej na noc).

2

Kapustę cienko pokroić (najpierw wzdłuż całą główkę później cienko w poprzek), cebulę pokroić w piórka, paprykę i ogórki kiszone pokroić w paski, ogórka świeżego przekroić wzdłuż a potem w pół plasterki grubości ok. 2-3 mm. w miseczce rozrobić majonez z ketchupem (sosu można zrobić wg własnego upodobania zawsze pół na pół majonezu z ketchupem).

3

Paski kurczaka podsmażyć na rumiano na oleju.

4

W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami po połowie przygotowanych porcji: kapustę pekińską, ogórki, paprykę cebulkę, posypać kukurydzą, na to połowę kurczaka, polać połową sosu (sos polewać na gorącego kurczaka). Teraz w tej samej kolejności układamy drugą połowę składników - lekko ugniatamy. Na wierzchu posypujemy resztką warzyw dla ozdoby.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły