Sałatka grecka

m7
Sałatka grecka

1

0 / 0

Typowa sałatka grecka, duża porcja smakowitych witamin doprawiona oliwą, octem winnym i oregano. Pychota! Podawać jako danie główne, np. z bagietką.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szt. ogórek

2 szt. pomidor

0.50 szt. ser feta

1 szt. cebula

1 szt. papryka zielona

2 łyżka oliwki

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka ocet winny lub balsamiczny

1 łyżka oregano

Przygotowanie


1

Cebulkę pokroić w cienkie plasterki.

2

Pomidory, ogórek i paprykę pokroić w dużą kostkę (ok. 2cm).

3

Fetę pokroić w kostkę (chyba że macie już Fetę w kostkach np. Arla).

4

Do miski wrzucić warzywa, ser, dodać oliwki (ilość według gustu, ale nie za dużo).

5

Posolić (uważać z ilością, bo feta jest słona), popieprzyć, posypać obficie oregano.

6

Polać dużą ilością oliwy i octu. Ma być mocno octowe, bo wtedy jest prawdziwie greckie :)

7

Najlepiej jeść prosto z miski maczając bagietkę w sosie z sałatki :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły