1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Sztuka
Ogórek duży
2 Sztuki
Pomidor duży
0.5 Sztuki
Feta ( lub według gustu )
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
papryka zielona
2 Łyżki
Oliwki
2 Łyżki
oliwa z oliwek
2 Łyżki
Ocet winny lub balsamiczny
1 Łyżka
oregano
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki.
  2. Pomidory, ogórek i paprykę pokroić w dużą kostkę (ok. 2cm).
  3. Fetę pokroić w kostkę (chyba że macie już Fetę w kostkach np. Arla).
  4. Do miski wrzucić warzywa, ser, dodać oliwki (ilość według gustu, ale nie za dużo).
  5. Posolić (uważać z ilością, bo feta jest słona), popieprzyć, posypać obficie oregano.
  6. Polać dużą ilością oliwy i octu. Ma być mocno octowe, bo wtedy jest prawdziwie greckie :)
  7. Najlepiej jeść prosto z miski maczając bagietkę w sosie z sałatki :)

Opis

Typowa sałatka grecka, duża porcja smakowitych witamin doprawiona oliwą, octem winnym i oregano. Pychota! Podawać jako danie główne, np. z bagietką.

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min.

Polędwiczki z warzywami

Średni Do 1 godz.

Spaghetti napoletana

Łatwy Do 1 godz.

Spaghetti z sosem pomidorowym

Łatwy Do 40 min.

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min.

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Lasagne

Średni Do 1 godz.

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!