Klasyczna sałatka grecka

m7
Klasyczna sałatka grecka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Typowa sałatka grecka, duża porcja smakowitych witamin doprawiona oliwą, octem winnym i oregano. Pychota! Podawać jako danie główne, np. z bagietką.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szt. ogórek

2 szt. pomidor

0.50 szt. ser feta

1 szt. cebula

1 szt. papryka zielona

2 łyżka oliwki

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka ocet winny lub balsamiczny

1 łyżka oregano

Przygotowanie


Cebulkę pokroić w cienkie plasterki.

Pomidory, ogórek i paprykę pokroić w dużą kostkę (ok. 2cm).

Fetę pokroić w kostkę (chyba że macie już Fetę w kostkach np. Arla).

Do miski wrzucić warzywa, ser, dodać oliwki (ilość według gustu, ale nie za dużo).

Posolić (uważać z ilością, bo feta jest słona), popieprzyć, posypać obficie oregano.

Polać dużą ilością oliwy i octu. Ma być mocno octowe, bo wtedy jest prawdziwie greckie :)

Najlepiej jeść prosto z miski maczając bagietkę w sosie z sałatki :)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

346

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły