1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Sztuka
ogórek
2 Sztuki
Pomidor duży
0.5 Sztuki
Feta ( lub według gustu )
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
papryka zielona
2 Łyżki
Oliwki
2 Łyżki
oliwa z oliwek
2 Łyżki
Ocet winny lub balsamiczny
1 Łyżka
oregano
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki.
  2. Pomidory, ogórek i paprykę pokroić w dużą kostkę (ok. 2cm).
  3. Fetę pokroić w kostkę (chyba że macie już Fetę w kostkach np. Arla).
  4. Do miski wrzucić warzywa, ser, dodać oliwki (ilość według gustu, ale nie za dużo).
  5. Posolić (uważać z ilością, bo feta jest słona), popieprzyć, posypać obficie oregano.
  6. Polać dużą ilością oliwy i octu. Ma być mocno octowe, bo wtedy jest prawdziwie greckie :)
  7. Najlepiej jeść prosto z miski maczając bagietkę w sosie z sałatki :)

Opis

Typowa sałatka grecka, duża porcja smakowitych witamin doprawiona oliwą, octem winnym i oregano. Pychota! Podawać jako danie główne, np. z bagietką.

Podobne przepisy

Spaghetti z sosem pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z sosem pomidorowym

Polędwiczki z warzywami

Przepis
Średni Do 1 godz
Polędwiczki z warzywami

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym

Spaghetti napoletana

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Spaghetti napoletana

Sałatka makaronowa po grecku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa po grecku

Makaron ze szpinakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron ze szpinakiem

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!