Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Sztuka
Ogórek duży
2 Sztuki
Pomidor duży
0.5 Sztuki
Feta ( lub według gustu )
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
papryka zielona
2 Łyżki
Oliwki
2 Łyżki
oliwa z oliwek
2 Łyżki
Ocet winny lub balsamiczny
1 Łyżka
oregano
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki.
  2. Pomidory, ogórek i paprykę pokroić w dużą kostkę (ok. 2cm).
  3. Fetę pokroić w kostkę (chyba że macie już Fetę w kostkach np. Arla).
  4. Do miski wrzucić warzywa, ser, dodać oliwki (ilość według gustu, ale nie za dużo).
  5. Posolić (uważać z ilością, bo feta jest słona), popieprzyć, posypać obficie oregano.
  6. Polać dużą ilością oliwy i octu. Ma być mocno octowe, bo wtedy jest prawdziwie greckie :)
  7. Najlepiej jeść prosto z miski maczając bagietkę w sosie z sałatki :)

Opis

Typowa sałatka grecka, duża porcja smakowitych witamin doprawiona oliwą, octem winnym i oregano. Pychota! Podawać jako danie główne, np. z bagietką.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!