Sałatka buraczano - ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sałatka buraczano - ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974879935.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo fajna sałatka, do której wszystko można zrobić dzień wcześniej, a potem tylko doprawić. Tak nawet jest lepiej, smaczniej i szybciej.
0
0 / 0
Bardzo fajna sałatka, do której wszystko można zrobić dzień wcześniej, a potem tylko doprawić. Tak nawet jest lepiej, smaczniej i szybciej.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
700 g ziemniaki
300 g burak
50 g musztarda
1 szt. cebula czerwona
1 szt. cebula dymka
2 szt. czosnek
3 szt. ogórek konserwowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Buraki również gotujemy bez obierania lub pieczemy w piekarniku.
Po ostudzeniu ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i dymkę siekamy.
Musztardę ubijamy z olejem i dodajemy do niej dwa żółtka, cały czas ubijając tak, jak majonez.
Łączymy w salaterce ziemniaki, buraki, cebulę, ogórki, przyprawy, posiekane ząbki czosnku.
wlewamy sos musztardowy, a na koniec posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorem.