Sakiewki z kapusty z ryżem

monikap
Sakiewki z kapusty z ryżem

0

0 / 0

Te sakiewki w przygotowaniu są bardzo podobne do gołąbków. Można podawać je z sosem pomidorowym.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. kurkuma

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szkl. ryż biały

2.50 szkl. bulion warzywny

8 szt. kapusta włoska

1 szt. por

1 szt. cebula

2 łyżka masło

20 dag. pieczarki

Przygotowanie


1

Liście kapusty i pora sparzyć, aby zmiękły. Liście pora pociąć w długie paski - będą potrzebne do związania sakiewek. Można użyć też szczypiorku.

2

Na dwóch łyżkach masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż i przesmażyć, zalać bulionem warzywnym, dodać odrobinę kurkumy na kolor i ugotować, co jakiś czas mieszając. Pieczarki oczyścić, posiekać, usmażyć, połączyć z przestudzonym ryżem, dodać tymianek, doprawić do smaku.

3

Na kapustę nakładać porcję farszu, uformować nieduże sakiewki i związać paskiem pora. Jeśli dużo kapusty będzie nad paseczkiem można przyciąć ją nożem. Sakiewki dusić jeszcze przez ok.20 min. można w bulionie lub w sosie pomidorowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1119

kcal

Białka

65

gram

Węglowodany

184

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły