Sakiewki z kapusty z ryżem
monikap
Te sakiewki w przygotowaniu są bardzo podobne do gołąbków. Można podawać je z sosem pomidorowym.
0
0 / 0
Te sakiewki w przygotowaniu są bardzo podobne do gołąbków. Można podawać je z sosem pomidorowym.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. kurkuma
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. ryż biały
2.50 szkl. bulion warzywny
8 szt. kapusta włoska
1 szt. por
1 szt. cebula
2 łyżka masło
20 dag. pieczarki
Przygotowanie
Liście kapusty i pora sparzyć, aby zmiękły. Liście pora pociąć w długie paski - będą potrzebne do związania sakiewek. Można użyć też szczypiorku.
Na dwóch łyżkach masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż i przesmażyć, zalać bulionem warzywnym, dodać odrobinę kurkumy na kolor i ugotować, co jakiś czas mieszając. Pieczarki oczyścić, posiekać, usmażyć, połączyć z przestudzonym ryżem, dodać tymianek, doprawić do smaku.
Na kapustę nakładać porcję farszu, uformować nieduże sakiewki i związać paskiem pora. Jeśli dużo kapusty będzie nad paseczkiem można przyciąć ją nożem. Sakiewki dusić jeszcze przez ok.20 min. można w bulionie lub w sosie pomidorowym.