1

Składniki

1 Łyżeczka
imbir
1 Łyżeczka
cukier
2 Łyżeczki
Sezam nasiona
100 Gramów
Soczewica czerwona sucha
10 Gramów
Grzyby mun
15 Sztuk
Papier ryżowy
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
ząbek czosnku
2 Łyżki
bułka tarta
1 Łyżka
sos sojowy
1 Łyżka
Sos teriyaki
0.5 Łyżeczki
papryka czerwona słodka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Soczewicę moczymy wcześniej na ok. 2 godziny, po czym gotujemy i odcedzamy. Grzyby mun namaczamy i gotujemy.
  2. Soczewicę studzimy, dodajemy przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą, jajko oraz sosy. Mieszamy nadzienie.
  3. Papier ryżowy moczymy ok. 2 sek. w letniej wodzie i kładziemy na desce. Kiedy zmięknie kładziemy po łyżce nadzienia i zawijamy małe sajgonki tak, jak zawija się gołąbki. Układamy luźno. Po czym smażymy w głębokim oleju.
  4. Podajemy z makaronem i sosem, lub ryżem i sałatką.
  5. Dodatkowo można przygotować szybki sos pikantny. Mieszamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodajemy 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko-pikantnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i jedną łyżkę sosu imbirowego. Zagotowujemy i dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Opis

Pyszne sajgonki na każdą okazję.

Podobne przepisy

Makaron z mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron z mięsem

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Azjatyckie pappardelle z wołowiną

Przepis
Łatwy Do 40 min
Azjatyckie pappardelle z wołowiną

Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Smażony makaron z wołowiną, fasolą i papryką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Smażony makaron z wołowiną, fasolą i papryką

Tajska zupa z krewetkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tajska zupa z krewetkami

Marynowane roladki schabowe z fetą

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Marynowane roladki schabowe z fetą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!