Sajgonki z czerwoną soczewicą

uwielbiampl
Sajgonki z czerwoną soczewicą

1

0 / 0

Sajgonki, zwane także krokietami lub naleśnikami wiosennymi, to jedno z najbardziej rozpowszechnionych dań kuchni chińskiej. W Polsce wielką popularnością cieszy się wietnamska odmiana tego azjatyckiego przysmaku. My proponujemy pyszne sajgonki z soczewicą - danie na każdą okazję.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 łyżecz. imbir

1 łyżecz. cukier

2 łyżecz. sezam nasiona

100 g soczewica czerwona sucha

10 g grzyby mun

15 szt. papier ryżowy

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka bułka tarta

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka sos teriyaki

0.50 łyżecz. papryka czerwona słodka

Przygotowanie


1

Soczewicę moczymy wcześniej na ok. 2 godziny, po czym gotujemy i odcedzamy. Grzyby mun namaczamy i gotujemy.

2

Soczewicę studzimy, dodajemy przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą, jajko oraz sosy. Mieszamy nadzienie.

3

Papier ryżowy moczymy ok. 2 sek. w letniej wodzie i kładziemy na desce. Kiedy zmięknie kładziemy po łyżce nadzienia i zawijamy małe sajgonki tak, jak zawija się gołąbki. Układamy luźno. Po czym smażymy w głębokim oleju.

4

Podajemy z makaronem i sosem lub ryżem i sałatką.

5

Dodatkowo można przygotować szybki sos pikantny. Mieszamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodajemy 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko-pikantnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i jedną łyżkę sosu imbirowego. Zagotowujemy i dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

350

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

63

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły