Sajgonki z czerwoną soczewicą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Sajgonki z czerwoną soczewicą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7365-1702058002526.jpeg&w=3840&q=75)
Sajgonki, zwane także krokietami lub naleśnikami wiosennymi, to jedno z najbardziej rozpowszechnionych dań kuchni chińskiej. W Polsce wielką popularnością cieszy się wietnamska odmiana tego azjatyckiego przysmaku. My proponujemy pyszne sajgonki z soczewicą - danie na każdą okazję.
1
0 / 0
Sajgonki, zwane także krokietami lub naleśnikami wiosennymi, to jedno z najbardziej rozpowszechnionych dań kuchni chińskiej. W Polsce wielką popularnością cieszy się wietnamska odmiana tego azjatyckiego przysmaku. My proponujemy pyszne sajgonki z soczewicą - danie na każdą okazję.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżecz. imbir
1 łyżecz. cukier
2 łyżecz. sezam nasiona
100 g soczewica czerwona sucha
10 g grzyby mun
15 szt. papier ryżowy
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka sos teriyaki
0.50 łyżecz. papryka czerwona słodka
Przygotowanie
Soczewicę moczymy wcześniej na ok. 2 godziny, po czym gotujemy i odcedzamy. Grzyby mun namaczamy i gotujemy.
Soczewicę studzimy, dodajemy przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą, jajko oraz sosy. Mieszamy nadzienie.
Papier ryżowy moczymy ok. 2 sek. w letniej wodzie i kładziemy na desce. Kiedy zmięknie kładziemy po łyżce nadzienia i zawijamy małe sajgonki tak, jak zawija się gołąbki. Układamy luźno. Po czym smażymy w głębokim oleju.
Podajemy z makaronem i sosem lub ryżem i sałatką.
Dodatkowo można przygotować szybki sos pikantny. Mieszamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodajemy 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko-pikantnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i jedną łyżkę sosu imbirowego. Zagotowujemy i dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki.