Sajgonki
m7
Sajgonki wymagają trochę wprawy, jednak warto się nauczyć - prawdziwy klasyk w kuchni azjatyckiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
916
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
74
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Sajgonki wymagają trochę wprawy, jednak warto się nauczyć - prawdziwy klasyk w kuchni azjatyckiej.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka
300 g wołowina
50 g makaron sojowy
1 szkl. olej
1 szt. papier ryżowy
5 szt. grzyby mun
5 szt. pieczarki
1 szt. marchew
1 szt. cebula
3 szt. kapusta pekińska
1 szt. soja kiełki
1 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Zagotuj wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej grzyby chińskie. Gotuj przez 30 minut. Następnie odsącz, poodcinaj nóżki, a kapelusze pokrój w cienkie paseczki.
Wołowinę podsmaż z solą i pieprzem.
Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto.
Pieczarki podduś na patelni (pamiętaj, aby posolić), pokrój na drobną kostkę.
Marchewkę pokrój w słupki, podduś.
Liście kapusty pokrój w paski, lekko podsmaż.
Makaron sojowy wrzuć do wrzątku i zostaw pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedź i pokrój na kilkucentymetrowe paski.
Teraz wszystkie te składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Teraz przechodzimy do formowania sajgonek: weź płat papieru ryżowego i zanurz na moment w ciepłej wodzie, połóż na deskę aż zmięknie. Nałóż farsz i zwiń w niewielki rulonik. Jeśli podczas zwijania papier będzie się rwał, pękał to możesz użyć 2 płatów papieru. Wszystko tak naprawdę zależy od wielkości sajgonek, które robisz.
Tak przygotowane ruloniki pozostaw do wyschnięcia.
Rozgrzej olej - przygotowane wcześniej ruloniki smaż krótko na głębokim oleju.
Można podawać ze słodko-pikantnym sosem chili - dostaniesz taki w sklepie (np. Sos tao tao).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
916
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
74
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.