Sajgonki

m7
Sajgonki

3

0 / 0

Sajgonki wymagają trochę wprawy, jednak warto się nauczyć - prawdziwy klasyk w kuchni azjatyckiej.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka

300 g wołowina

50 g makaron sojowy

1 szkl. olej

1 szt. papier ryżowy

5 szt. grzyby mun

5 szt. pieczarki

1 szt. marchew

1 szt. cebula

3 szt. kapusta pekińska

1 szt. soja kiełki

1 łyżka sos sojowy

Przygotowanie


1

Zagotuj wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzuć do niej grzyby chińskie. Gotuj przez 30 minut. Następnie odsącz, poodcinaj nóżki, a kapelusze pokrój w cienkie paseczki.

2

Wołowinę podsmaż z solą i pieprzem.

3

Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto.

4

Pieczarki podduś na patelni (pamiętaj, aby posolić), pokrój na drobną kostkę.

5

Marchewkę pokrój w słupki, podduś.

6

Liście kapusty pokrój w paski, lekko podsmaż.

7

Makaron sojowy wrzuć do wrzątku i zostaw pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedź i pokrój na kilkucentymetrowe paski.

8

Teraz wszystkie te składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.

9

Teraz przechodzimy do formowania sajgonek: weź płat papieru ryżowego i zanurz na moment w ciepłej wodzie, połóż na deskę aż zmięknie. Nałóż farsz i zwiń w niewielki rulonik. Jeśli podczas zwijania papier będzie się rwał, pękał to możesz użyć 2 płatów papieru. Wszystko tak naprawdę zależy od wielkości sajgonek, które robisz.

10

Tak przygotowane ruloniki pozostaw do wyschnięcia.

11

Rozgrzej olej - przygotowane wcześniej ruloniki smaż krótko na głębokim oleju.

12

Można podawać ze słodko-pikantnym sosem chili - dostaniesz taki w sklepie (np. Sos tao tao).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły