SADLAKI

m7
SADLAKI

0

5 / 1

Ciasteczka w smaku podobne są do ciastek francuskich.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


70 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. proszek do pieczenia

200 g śmietana 12%

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jajko

60 dag. wieprzowina

60 dag. mąka pszenna tortowa

15 dag. cukier puder

Przygotowanie


1

Sadło należy przekręcić przez maszynkę.Na stolnice wysypać mąkę, zrobić dołek, wbić jajo, dodać żółtka i zacząć wyrabiać.

2

Następnie dodać proszek do pieczenia, śmietanę, sól i sadło.Wyrabiać aż będzie gładkie ciasto-ok 10-15 minut.

3

Ciasto podzielić sobie na mniejsze części i każdą część rozwałkować na ok 1cm i nożem wykroić kwadraty o boku ok 5cm.W każdy kwadrat nałożyć troszkę marmolady i zwinąć jak rogalika. Można złączyć tez tylko 2 rogi-też ciekawie wyglądają.Układać na blaszce wyłożonej tylko papierem śniadaniowym ( nie trzeba natłuszczać blaszki, bo sadło się będzie wytapiać) łączeniem do dołu. Piec w temp 170 stopni ok 20-25 minut na złoty kolor.

4

Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

58

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły