SADLAKI
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![SADLAKI](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973086836.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasteczka w smaku podobne są do ciastek francuskich.
0
5 / 1
Ciasteczka w smaku podobne są do ciastek francuskich.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
70 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g śmietana 12%
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jajko
60 dag. wieprzowina
60 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. cukier puder
Przygotowanie
Sadło należy przekręcić przez maszynkę.Na stolnice wysypać mąkę, zrobić dołek, wbić jajo, dodać żółtka i zacząć wyrabiać.
Następnie dodać proszek do pieczenia, śmietanę, sól i sadło.Wyrabiać aż będzie gładkie ciasto-ok 10-15 minut.
Ciasto podzielić sobie na mniejsze części i każdą część rozwałkować na ok 1cm i nożem wykroić kwadraty o boku ok 5cm.W każdy kwadrat nałożyć troszkę marmolady i zwinąć jak rogalika. Można złączyć tez tylko 2 rogi-też ciekawie wyglądają.Układać na blaszce wyłożonej tylko papierem śniadaniowym ( nie trzeba natłuszczać blaszki, bo sadło się będzie wytapiać) łączeniem do dołu. Piec w temp 170 stopni ok 20-25 minut na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.