Ryżowa tarta z tuńczykiem

EkspertOdKuchni
Ryżowa tarta z tuńczykiem

0

0 / 0

Ryżowa tarta z tuńczykiem to świetna propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością przypadnie do gustu fanom pożywnych dań. Idealnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Tartę można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g ryż

3 szt. jajka kurze

2 puszka tuńczyk w sosie własnym

1 szt. cukinia

150 g oliwki czarne

1 szt. cebula biała

1 pęcz. szczypiorek

3 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. majeranek

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.

2

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy cukinię pokrojoną w paski i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy na rumiany kolor.

3

W misce mieszamy ze sobą ryż, tuńczyka w sosie własnym, posiekany szczypiorek, podsmażone warzywa i czarne oliwki. Dodajemy jajka i doprawiamy według własnego uznania.

4

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Masę ryżową przekładamy do formy na tartę.

5

Tartę ryżową pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

249

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły