Ryżowa tarta z tuńczykiem
EkspertOdKuchni
Ryżowa tarta z tuńczykiem to świetna propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością przypadnie do gustu fanom pożywnych dań. Idealnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Tartę można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ryżowa tarta z tuńczykiem to świetna propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością przypadnie do gustu fanom pożywnych dań. Idealnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Tartę można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g ryż
3 szt. jajka kurze
2 puszka tuńczyk w sosie własnym
1 szt. cukinia
150 g oliwki czarne
1 szt. cebula biała
1 pęcz. szczypiorek
3 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy cukinię pokrojoną w paski i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy na rumiany kolor.
W misce mieszamy ze sobą ryż, tuńczyka w sosie własnym, posiekany szczypiorek, podsmażone warzywa i czarne oliwki. Dodajemy jajka i doprawiamy według własnego uznania.
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Masę ryżową przekładamy do formy na tartę.
Tartę ryżową pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.