Ryż z kukurydzą i miso

EkspertOdKuchni

Ryż z kukurydzą i miso to szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią azjatycką, idealne na lekki obiad lub kolację. Delikatna słodycz kukurydzy doskonale komponuje się z głębokim, wyrazistym smakiem pasty miso i aromatycznej cebuli dymki. Dzięki zaledwie kilku składnikom przygotujesz coś smacznego w mniej niż 30 minut. Gotowy ryż możesz serwować zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do dań głównych. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ryż z kukurydzą i miso to szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią azjatycką, idealne na lekki obiad lub kolację. Delikatna słodycz kukurydzy doskonale komponuje się z głębokim, wyrazistym smakiem pasty miso i aromatycznej cebuli dymki. Dzięki zaledwie kilku składnikom przygotujesz coś smacznego w mniej niż 30 minut. Gotowy ryż możesz serwować zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do dań głównych. Życzymy smacznego!
6
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
1 łyżka pasta miso
200 g ryż
80 g masło
1 szt. cebula dymka do dekoracji
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Na połowie masła podsmaż kukurydzę, aż lekko się zarumieni.
Dodaj do kukurydzy pastę miso i dokładnie wymieszaj.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wymieszaj ugotowany ryż z usmażoną kukurydzą.
Przełóż ryż do miseczki, a następnie odwróć na talerz, formując z niego kopułkę.
Na wierzch połóż plasterek masła, oprósz solą i pieprzem, a całość posyp posiekaną cebulką dymką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.