Ryż z kukurydzą i miso

EkspertOdKuchni
Ryż z kukurydzą i miso

0

0 / 0

Ryż z kukurydzą i miso to szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią azjatycką, idealne na lekki obiad lub kolację. Delikatna słodycz kukurydzy doskonale komponuje się z głębokim, wyrazistym smakiem pasty miso i aromatycznej cebuli dymki. Dzięki zaledwie kilku składnikom przygotujesz coś smacznego w mniej niż 30 minut. Gotowy ryż możesz serwować zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do dań głównych. Życzymy smacznego!

6

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 puszka kukurydza konserwowa

1 łyżka pasta miso

200 g ryż

80 g masło

1 szt. cebula dymka do dekoracji

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Na połowie masła podsmaż kukurydzę, aż lekko się zarumieni.

2

Dodaj do kukurydzy pastę miso i dokładnie wymieszaj.

3

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4

Wymieszaj ugotowany ryż z usmażoną kukurydzą.

5

Przełóż ryż do miseczki, a następnie odwróć na talerz, formując z niego kopułkę.

6

Na wierzch połóż plasterek masła, oprósz solą i pieprzem, a całość posyp posiekaną cebulką dymką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły