Ryż z krewetkami i czosnkiem
kontakt_1
Myślisz, że przygotowanie nietypowej i powalającej smakiem potrawy w domu jest trudne? Nic bardziej mylnego! Wypróbuj ten ryż z krewetkami. Smakuje jak potrawa z dobrej restauracji, a tymczasem przygotujesz ją bardzo szybko i bez najmniejszych problemów. Po takim daniu przydałoby się podać super deser. Nie musisz się o to martwić - idealnym rozwiązaniem okaże się mus Tymbark, który jest pyszny i nie zawiera nawet grama cukru!
0
2.7 / 12
Myślisz, że przygotowanie nietypowej i powalającej smakiem potrawy w domu jest trudne? Nic bardziej mylnego! Wypróbuj ten ryż z krewetkami. Smakuje jak potrawa z dobrej restauracji, a tymczasem przygotujesz ją bardzo szybko i bez najmniejszych problemów. Po takim daniu przydałoby się podać super deser. Nie musisz się o to martwić - idealnym rozwiązaniem okaże się mus Tymbark, który jest pyszny i nie zawiera nawet grama cukru!
19
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szkl. ryż biały
0.25 szkl. białe wino
0.50 puszka pomidory krojone łowicz
2 szkl. wywar mięsny
1 szkl. groszek zielony mrożony
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
200 g krewetki
1 szt. tymbark mus 100% owoców truskawka jabłko banan marchew
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka masło
0.50 szkl. wino białe wytrawne
0.50 szkl. bulion drobiowy
1 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. pietruszka
0.30 szt. cytryna
Przygotowanie
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodaj cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia. Dodaj ryż, mieszając, aby dobrze wymieszać go z oliwą, a następnie dodaj wino. Gotuj na wolnym ogniu przez minutę lub dwie, a następnie dodaj pomidory, bulion i groszek. Dopraw solą i pieprzem.
Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż ryż się ugotuje i płyn zostanie wchłonięty. W międzyczasie usmaż krewetki na bardzo gorącej patelni na złoty kolor z obu stron (na tym etapie nie jest konieczne upewnianie się, że krewetki są ugotowane, ponieważ będą gotować na parze przez kolejne 5 minut z ryżem).
Zdejmij z patelni, a następnie dodaj masło i czosnek i gotuj przez 30 sekund .
Gdy ryż wchłonie płyn, zdejmij z ognia, a następnie dodaj krewetki. Przykryj pokrywką i pozostaw na parze przez 5 minut. Krewetki i ryż podawać z sosem maślano-czosnkowym, plasterkami cytryny i natką pietruszki.