Ryż z krewetkami i czosnkiem

kontakt_1
Ryż z krewetkami i czosnkiem

0

2.7 / 12

Myślisz, że przygotowanie nietypowej i powalającej smakiem potrawy w domu jest trudne? Nic bardziej mylnego! Wypróbuj ten ryż z krewetkami. Smakuje jak potrawa z dobrej restauracji, a tymczasem przygotujesz ją bardzo szybko i bez najmniejszych problemów. Po takim daniu przydałoby się podać super deser. Nie musisz się o to martwić - idealnym rozwiązaniem okaże się mus Tymbark, który jest pyszny i nie zawiera nawet grama cukru!

19

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szkl. ryż biały

0.25 szkl. białe wino

0.50 puszka pomidory krojone łowicz

2 szkl. wywar mięsny

1 szkl. groszek zielony mrożony

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz

200 g krewetki

1 szt. tymbark mus 100% owoców truskawka jabłko banan marchew

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka masło

0.50 szkl. wino białe wytrawne

0.50 szkl. bulion drobiowy

1 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. pietruszka

0.30 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodaj cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia. Dodaj ryż, mieszając, aby dobrze wymieszać go z oliwą, a następnie dodaj wino. Gotuj na wolnym ogniu przez minutę lub dwie, a następnie dodaj pomidory, bulion i groszek. Dopraw solą i pieprzem.

2

Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż ryż się ugotuje i płyn zostanie wchłonięty. W międzyczasie usmaż krewetki na bardzo gorącej patelni na złoty kolor z obu stron (na tym etapie nie jest konieczne upewnianie się, że krewetki są ugotowane, ponieważ będą gotować na parze przez kolejne 5 minut z ryżem).

3

Zdejmij z patelni, a następnie dodaj masło i czosnek i gotuj przez 30 sekund .

4

Gdy ryż wchłonie płyn, zdejmij z ognia, a następnie dodaj krewetki. Przykryj pokrywką i pozostaw na parze przez 5 minut. Krewetki i ryż podawać z sosem maślano-czosnkowym, plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły