Ryż z jabłkami na parze

m7
Ryż z jabłkami na parze

0

0 / 0

To kolejna potrawa z serii bolące brzuszki. Propozycja szczególnie dla dzieci kiepsko znoszących antybiotyki i nie tylko. Ryż ugotowany na parze z dodatkiem duszonych jabłek i odrobiny cynamonu to połączenie smaków, które działa kojąco i wspiera trawienie. Jest łatwostrawny, łagodny i uwielbiany przez młodszych smakoszy!

4

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g ryż

2 szt. jabłka

1 szczyp. cynamon

200 ml woda

Przygotowanie


1

Dokładnie opłucz ryż w zimnej wodzie, aż woda stanie się klarowna.

2

W garnku do gotowania na parze (lub w sitku umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą) ugotuj ryż. Użyj 200 ml wody i szczypty soli. Ryż powinien być miękki i lekko kleisty (gotowanie na parze zajmuje około 20 minut). Jeśli nie masz parowaru, możesz ugotować ryż tradycyjnie w małej ilości wody.

3

Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

4

Przełóż jabłka do małego garnka, dodaj 2-3 łyżki wody i podduś na małym ogniu przez 10 minut, aż staną się miękkie. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, opcjonalnie dodaj łyżkę miodu.

5

Gdy ryż będzie gotowy, przełóż go na talerz lub do miseczki.

6

Na wierzch nałóż warstwę ciepłych duszonych jabłek.

7

Posyp całość szczyptą cynamonu dla lekkiego aromatu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

606

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

154

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły