Ryż z jabłkami na parze
m7
To kolejna potrawa z serii bolące brzuszki. Propozycja szczególnie dla dzieci kiepsko znoszących antybiotyki i nie tylko. Ryż ugotowany na parze z dodatkiem duszonych jabłek i odrobiny cynamonu to połączenie smaków, które działa kojąco i wspiera trawienie. Jest łatwostrawny, łagodny i uwielbiany przez młodszych smakoszy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
606
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
154
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To kolejna potrawa z serii bolące brzuszki. Propozycja szczególnie dla dzieci kiepsko znoszących antybiotyki i nie tylko. Ryż ugotowany na parze z dodatkiem duszonych jabłek i odrobiny cynamonu to połączenie smaków, które działa kojąco i wspiera trawienie. Jest łatwostrawny, łagodny i uwielbiany przez młodszych smakoszy!
4
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g ryż
2 szt. jabłka
1 szczyp. cynamon
200 ml woda
Przygotowanie
Dokładnie opłucz ryż w zimnej wodzie, aż woda stanie się klarowna.
W garnku do gotowania na parze (lub w sitku umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą) ugotuj ryż. Użyj 200 ml wody i szczypty soli. Ryż powinien być miękki i lekko kleisty (gotowanie na parze zajmuje około 20 minut). Jeśli nie masz parowaru, możesz ugotować ryż tradycyjnie w małej ilości wody.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przełóż jabłka do małego garnka, dodaj 2-3 łyżki wody i podduś na małym ogniu przez 10 minut, aż staną się miękkie. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, opcjonalnie dodaj łyżkę miodu.
Gdy ryż będzie gotowy, przełóż go na talerz lub do miseczki.
Na wierzch nałóż warstwę ciepłych duszonych jabłek.
Posyp całość szczyptą cynamonu dla lekkiego aromatu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
606
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
154
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.