RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

kontakt_1
RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

1

0 / 0

Powrót do smaków z dzieciństwa? Proste i pyszne danie, czyli ryż z jabłkami, cynamonem, goździkami oraz odrobiną imbiru. To klasyczne połączenie, które zachwyci wszystkich smakoszy!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g ryż

0.50 l mleko

0.50 łyżecz. sól

1 łyżecz. masło

6 szt. jabłka

1 łyżka cukier

1 łyżka miód

4 łyżka woda

1 łyżecz. cynamon

1 szczyp. goździki

1 szczyp. imbir mielony

4 łyżka jogurt naturalny

Przygotowanie


1

Jabłka dokładnie umyj. Obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w bardzo drobną kostkę.

2

Na patelni rozpuść masło. Dodaj miód i cukier. Mieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodaj jabłka, cynamon, goździki i imbir. Podlej wodą. Dokładnie wymieszaj. Smaż ok 15 min, aż jabłka zmiękną.

3

Mleko zagotuj z połową łyżeczki soli. Dodaj ryż i gotuj do miękkości.

4

Ryż przełóż do misek, dodaj jabłka. Na wierzch połóż łyżkę jogurtu naturalnego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

352

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły