RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973659778.jpeg&w=3840&q=75)
Powrót do smaków z dzieciństwa? Proste i pyszne danie, czyli ryż z jabłkami, cynamonem, goździkami oraz odrobiną imbiru. To klasyczne połączenie, które zachwyci wszystkich smakoszy!
1
0 / 0
Powrót do smaków z dzieciństwa? Proste i pyszne danie, czyli ryż z jabłkami, cynamonem, goździkami oraz odrobiną imbiru. To klasyczne połączenie, które zachwyci wszystkich smakoszy!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g ryż
0.50 l mleko
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. masło
6 szt. jabłka
1 łyżka cukier
1 łyżka miód
4 łyżka woda
1 łyżecz. cynamon
1 szczyp. goździki
1 szczyp. imbir mielony
4 łyżka jogurt naturalny
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyj. Obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj miód i cukier. Mieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodaj jabłka, cynamon, goździki i imbir. Podlej wodą. Dokładnie wymieszaj. Smaż ok 15 min, aż jabłka zmiękną.
Mleko zagotuj z połową łyżeczki soli. Dodaj ryż i gotuj do miękkości.
Ryż przełóż do misek, dodaj jabłka. Na wierzch połóż łyżkę jogurtu naturalnego.