RYŻ NA MLEKU Z DŻEMEM

maspexdigital
RYŻ NA MLEKU Z DŻEMEM

0

4 / 2

Dla wielu wspomnienie z dzieciństwa czyli ryż na mleku, u nas z dodatkiem pysznego dżemu truskawkowego. To prosty do przygotowania deser składający się z zaledwie kilku składników.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

1 szkl. ryż biały

2 szkl. mleko

1 szkl. woda

1 łyżecz. cukier waniliowy

3 łyżka cukier

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Ryż zalewamy mlekiem i wodą. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.

2

Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. Przekładamy do słoiczków

3

Podajemy z dżemem truskawkowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1379

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

246

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły