Rydze marynowane
m7
rydze marynowane
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
rydze marynowane
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg rydze
2 łyżecz. sól
1 szkl. ocet
2 szkl. woda
1 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. ziele angielskie
1 szt. gorczyca
1 szt. chrzan krakus
8 łyżka cukier
Przygotowanie
Rydze oczyścić, umyć i gotować w osolonej i zakwaszonej wodzie około 15 min.
Rydze odcedzić, ostudzone ułożyć w słoikach.
Dodać ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyce, kawałek chrzanu.
Zrobić zalewę: wodę z solą i cukrem, dodać ocet -zagotować.
wrzącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.