Rydze marynowane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rydze marynowane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977608718.jpeg&w=3840&q=75)
rydze marynowane
0
0 / 0
rydze marynowane
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg rydze
2 łyżecz. sól
1 szkl. ocet
2 szkl. woda
1 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. ziele angielskie
1 szt. gorczyca
1 szt. chrzan krakus
8 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Rydze oczyścić, umyć i gotować w osolonej i zakwaszonej wodzie około 15 min.
2
Rydze odcedzić, ostudzone ułożyć w słoikach.
3
Dodać ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyce, kawałek chrzanu.
4
Zrobić zalewę: wodę z solą i cukrem, dodać ocet -zagotować.
5
wrzącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.