Rybka z charakterem
BeataKGardon
Pyszna i łatwa potrawa, która gości na moim Wigilijnym stole, a także w Nowy Rok.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
538
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna i łatwa potrawa, która gości na moim Wigilijnym stole, a także w Nowy Rok.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g filet z dorsza
2 szt. jaja l
0.50 szkl. bułka tarta
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 l woda
2 łyżka cukier
150 ocet
1 łyżka sól
2 szt. cebule
1 szczyp. pieprz
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
2 szt. ogórki konserwowe krakus
Przygotowanie
Filety z dorsza dobrze myję i oczyszczam. Potem delikatnie solę, dodaję do rozbełtanego jajka i obtaczam w bułce tartej.
Smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym aż do zarumienienia się.
Do gorącej wody dodaję przyprawy, cukier, posiekaną cebulę i kawałeczki ogórka konserwowego Krakus, a także kilka łyżeczek wody z ogórków.
Następnie wszystko gotuję i odstawiam. Do głębokiego garnka wkładam rybę i przekładam ją farszem z cebuli i ogórków Krakus.
Wszystko zalewam zalewą i odstawiam na kilka godzin. Polecam podawać z chlebkiem i masełkiem. Pycha!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
538
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.