Rybka w cebulce
m7
Ryba trochę inaczej: słodko kwaśna
0
0 / 0
Ryba trochę inaczej: słodko kwaśna
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
400 olej
1.50 kg dorsz świeży
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka cukier
200 g koncentrat pomidorowy łowicz
100 g lubella mąka puszysta uniwersalna
5 szt. cebula
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 łyżka ocet
Przygotowanie
Rybę czyścimy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w półksiężyce i podsmażamy na oleju.
Gdy jest miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, solimy i pieprzymy do smaku.
Po chwili gdy koncentrat połączy się z cebulą dodajemy cukier i ocet i mieszamy.
Ocet i cukier dajemy do smaku.
Gotowa cebula powinna być słodko-kwaśna.
Tak przygotowaną cebulą przykrywamy rybę.
Najlepiej smakuje na trzeci dzień ( ryba musi naciągnąć ).
Podajemy na zimno.