Rybka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rybka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6325-1702057914601.jpeg&w=3840&q=75)
Klasyczna sałatka śledziowa w ciekawej formie.
1
0 / 0
Klasyczna sałatka śledziowa w ciekawej formie.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżecz. musztarda
1 łyżecz. musztarda
300 g śledź matias
50 g cebula
100 g ogórki kiszone
60 g kapusta pekińska
3 szt. jaja kurze całe
15 szt. oliwki zielone marynowane
3 szt. pieprz ziarnisty
2 łyżka majonez
1 łyżka nasiona słonecznika
3 łyżka fasola mung kiełki
0.50 szt. papryka czerwona
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu obieramy i kroimy. Śledzie kroimy na małe kawałki, a cebulę drobno siekamy.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odciskamy z nich nadmiar wody. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą.
Z otrzymanej sałatki formujemy 3 rybki (każda na osobnym talerzu). Oliwki kroimy na połówki i układamy na rybce w formie łusek.
Z musztardy i pieprzu robimy oczka, natomiast z papryki ogon i grzbiet.
Całość dekorujemy słonecznikiem, liśćmi kapusty pekińskiej i kiełkami. Smacznego!