Ryba ze szpinakiem pod beszamelem

korniszon5
Ryba ze szpinakiem pod beszamelem

1

0 / 0

Bardzo często jadamy ryby smażone na patelni w panierce z bułki tartej. A szkoda, bo ryba zapiekana jest dużo zdrowsza, a i smakiem wcale nie ustępuje tej z patelni. Mało tego, ryba zapiekana pod beszamelem i jeszcze z dodatkiem szpinaku to potrawa smaczna i bardzo elegancka.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

30 sok cytrynowy

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 łyżeczka przyprawa do ryb

400 g szpinak

1.50 szkl. mleko

4 szt. dorsz świeży

2 łyżka olej słonecznikowy

4 łyżka masło roślinne

2 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Filety pokroić na dość duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 min. Potem starannie osuszyć na papierowym ręczniku. Ryby posypać przyprawą do ryb i ewentualnie posolić. Należy uważać, bo przyprawy zwykle są już wystarczająco słone.

2

Na patelni rozgrzać olej, smażyć filety z każdej strony po 2 min., zdjąć z ognia. Włączyć piekarnik i ustawić na najniższą temperaturę.

3

Do garnka wrzucić masło i podgrzewać na małym ogniu, nie może się zrumienić, gdy zacznie się pienić wsypać mąkę. Dokładnie mieszać i zdjąć z ognia. Energicznie mieszać, dolewając powoli mleko. Postawić sos na małym ogniu, podgrzewać i cały czas mieszać do momentu aż sos się zagotuje i uzyska konsystencję gęstej śmietany. Jeśli w naszym sosie pojawią się grudki należy go zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Należy uważać bo sosu nie można przypalić. Zdjąć z ognia i przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

4

Liście szpinaku opłukać i osuszyć. Mrożone trzeba rozmrozić. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie ok. 4 min. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dnie ułożyć rybę, posypać ją połową liśćmi szpinaku. Polać beszamelem i znowu, żeby zapiekanka ładnie wyglądała posypać pozostałym szpinakiem.

5

Rybę włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 20-25 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły