Example thumb
1

Składniki

30 Mililitrów
Sok cytrynowy
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz czarny
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Łyżeczka
przyprawa do ryb
400 Gramów
szpinak
1.5 Szklanki
mleko
4 Sztuki
Dorsz świeży
2 Łyżki
olej słonecznikowy
4 Łyżki
masło roślinne zwykłe kostka
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Filety kroimy na dość duże kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 min. Potem starannie suszymy na papierowym ręczniku, posypujemy przyprawą do ryb, i ewentualnie solimy, musimy uważać bo przyprawy zwykle są już wystarczająco słone. Jeśli mamy filety mrożone musimy je najpierw rozmrozić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, dalej postępujemy tak jak przy świeżej rybie. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy filety z każdej strony po 2 min., zdejmujemy z ognia. Włączamy piekarnik, i ustawiamy na najniższą temperaturę.
  2. Liście szpinaku płuczemy i osuszamy. Mrożone musimy rozmrozić - gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie ok. 4 min. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na dnie układamy rybę, posypujemy ją połową liśćmi szpinaku, polewamy beszamelem i znowu żeby zapiekanka ładnie wyglądała posypujemy pozostałym szpinakiem.
  3. Rybę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 20-25 min.
  4. Przygotowujemy sos beszamelowy: Do garnka wrzucamy masło i podgrzewamy na małym ogniu, nie może się zrumienić, gdy zacznie się pienić wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Teraz energicznie mieszając dolewamy powoli mleko. Stawiamy sos na małym ogniu, podgrzewamy i cały czas mieszamy do momentu aż sos się zagotuje i uzyska konsystencję gęstej śmietany. Jeśli w naszym sosie pojawią się grudki miksujemy go lub przecieramy przez sitko. Musimy uważać bo sosu nie można przypalić. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Opis

Bardzo często jadamy ryby smażone na patelni w panierce z bułki tartej. A szkoda, bo ryba zapiekana jest dużo zdrowsza, a i smakiem wcale nie ustępuje tej z patelni. Mało tego; ryba zapiekana pod beszamelem, i jeszcze z dodatkiem szpinaku to potrawa smaczna i bardzo elegancka.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!