Ryba ze szpinakiem pod beszamelem
korniszon5
Bardzo często jadamy ryby smażone na patelni w panierce z bułki tartej. A szkoda, bo ryba zapiekana jest dużo zdrowsza, a i smakiem wcale nie ustępuje tej z patelni. Mało tego, ryba zapiekana pod beszamelem i jeszcze z dodatkiem szpinaku to potrawa smaczna i bardzo elegancka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bardzo często jadamy ryby smażone na patelni w panierce z bułki tartej. A szkoda, bo ryba zapiekana jest dużo zdrowsza, a i smakiem wcale nie ustępuje tej z patelni. Mało tego, ryba zapiekana pod beszamelem i jeszcze z dodatkiem szpinaku to potrawa smaczna i bardzo elegancka.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
30 sok cytrynowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. przyprawa do ryb
400 g szpinak
1.50 szkl. mleko
4 szt. dorsz świeży
2 łyżka olej słonecznikowy
4 łyżka masło roślinne
2 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Filety pokroić na dość duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 min. Potem starannie osuszyć na papierowym ręczniku. Ryby posypać przyprawą do ryb i ewentualnie posolić. Należy uważać, bo przyprawy zwykle są już wystarczająco słone.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć filety z każdej strony po 2 min., zdjąć z ognia. Włączyć piekarnik i ustawić na najniższą temperaturę.
Do garnka wrzucić masło i podgrzewać na małym ogniu, nie może się zrumienić, gdy zacznie się pienić wsypać mąkę. Dokładnie mieszać i zdjąć z ognia. Energicznie mieszać, dolewając powoli mleko. Postawić sos na małym ogniu, podgrzewać i cały czas mieszać do momentu aż sos się zagotuje i uzyska konsystencję gęstej śmietany. Jeśli w naszym sosie pojawią się grudki należy go zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Należy uważać bo sosu nie można przypalić. Zdjąć z ognia i przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Liście szpinaku opłukać i osuszyć. Mrożone trzeba rozmrozić. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie ok. 4 min. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dnie ułożyć rybę, posypać ją połową liśćmi szpinaku. Polać beszamelem i znowu, żeby zapiekanka ładnie wyglądała posypać pozostałym szpinakiem.
Rybę włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 20-25 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.