Ryba z frytkami

m7
Ryba z frytkami

0

4 / 1

Choć bardzo często przyrządzana w polskich domach, pamiętajmy że jest to propozycja pochodząca z kuchni angielskiej.Pyszne danie, gorąco polecam!!:)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

15 woda mineralna

200 mleko

1 kg filety z białej ryby

1 szcz. sól

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 szkl. olej roślinny

1 szt. jaja kurze całe

5 szt. ziemniaki

2 szt. cytryna

2 łyżka ocet

30 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Najpierw przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i solimy.

2

W mące robimy zagłębienie.

3

Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem.

4

Powoli wlewamy mieszaninę do zagłębienia.

5

Drewnianą łyżką mieszamy tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.

6

Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

7

Wykonujemy frytki: obieramy ziemniaki, kroimy je w słupki. Wkładamy do miski z zimną wodą.

8

We frytkownicy rozgrzewamy olej.

9

Frytki osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty).

10

Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski.

11

Przygotowujemy ryby: filety kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i wkładamy porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smażymy po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu.

12

Frytki podsmażamy jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru.

13

Porcje ryb i frytek zawijamy w gazetę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły