Ryba z frytkami
m7
Choć bardzo często przyrządzana w polskich domach, pamiętajmy że jest to propozycja pochodząca z kuchni angielskiej.Pyszne danie, gorąco polecam!!:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1272
kcal
Białka
76
gram
Węglowodany
118
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Choć bardzo często przyrządzana w polskich domach, pamiętajmy że jest to propozycja pochodząca z kuchni angielskiej.Pyszne danie, gorąco polecam!!:)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
15 woda mineralna
200 mleko
1 kg filety z białej ryby
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. olej roślinny
1 szt. jaja kurze całe
5 szt. ziemniaki
2 szt. cytryna
2 łyżka ocet
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i solimy.
W mące robimy zagłębienie.
Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem.
Powoli wlewamy mieszaninę do zagłębienia.
Drewnianą łyżką mieszamy tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Wykonujemy frytki: obieramy ziemniaki, kroimy je w słupki. Wkładamy do miski z zimną wodą.
We frytkownicy rozgrzewamy olej.
Frytki osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty).
Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski.
Przygotowujemy ryby: filety kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i wkładamy porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smażymy po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu.
Frytki podsmażamy jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru.
Porcje ryb i frytek zawijamy w gazetę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1272
kcal
Białka
76
gram
Węglowodany
118
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.