Example thumb
0

Składniki

15 Mililitrów
Woda mineralna
200 Mililitrów
mleko
1 Kilogram
Filety z białej ryby
1 Szczypta
sól
0.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Szklanki
Olej do głębokiego smażenia
1 Sztuka
jaja kurze całe
5 Sztuk
ziemniaki
2 Sztuki
cytryna
2 Łyżki
ocet
30 Dekagramów
mąka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i solimy.
  2. W mące robimy zagłębienie.
  3. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem.
  4. Powoli wlewamy mieszaninę do zagłębienia.
  5. Drewnianą łyżką mieszamy tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
  6. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
  7. Wykonujemy frytki: obieramy ziemniaki, kroimy je w słupki. Wkładamy do miski z zimną wodą.
  8. We frytkownicy rozgrzewamy olej.
  9. Frytki osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty).
  10. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski.
  11. Przygotowujemy ryby: filety kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i wkładamy porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smażymy po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu.
  12. Frytki podsmażamy jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru.
  13. Porcje ryb i frytek zawijamy w gazetę.

Opis

Choć bardzo często przyrządzana w polskich domach, pamiętajmy że jest to propozycja pochodząca z kuchni angielskiej.Pyszne danie, gorąco polecam!!:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!