Ryba z frytkami

m7
Ryba z frytkami

Średnia 4 / 1

Oceń!

Choć bardzo często przyrządzana w polskich domach, pamiętajmy że jest to propozycja pochodząca z kuchni angielskiej.Pyszne danie, gorąco polecam!!:)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

15 woda mineralna

200 mleko

1 kg filety z białej ryby

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. olej roślinny

1 szt. jaja kurze całe

5 szt. ziemniaki

2 szt. cytryna

2 łyżka ocet

30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


Najpierw przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i solimy.

W mące robimy zagłębienie.

Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem.

Powoli wlewamy mieszaninę do zagłębienia.

Drewnianą łyżką mieszamy tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.

Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Wykonujemy frytki: obieramy ziemniaki, kroimy je w słupki. Wkładamy do miski z zimną wodą.

We frytkownicy rozgrzewamy olej.

Frytki osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty).

Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski.

Przygotowujemy ryby: filety kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i wkładamy porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smażymy po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu.

Frytki podsmażamy jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru.

Porcje ryb i frytek zawijamy w gazetę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1272

kcal

Białka

76

gram

Węglowodany

118

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły