Ryba w warzywach zwana ryba po Grecku
m7
0
0 / 0
wyjątkowa ryba
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
18 porcji
Składniki
1 szkl. mąka krupczatka lubella
6 szt. mintaj
4 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
1 szt. por
3 szt. cebula
3 łyżka sok z cytryny
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
1
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach traki lub w moulinexie. Białą cześć pora przekroić wzdłuż i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa poddusić na patelni z dodatkiem oleju do miękkości. Przyprawić koncentratem, solą i pieprzem.
2
Rybę umyć, osuszyć, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Następnie rybę kroimy na mniejsze kawałki, należy ją obtoczyć w mące krupczatce i smażyć na gorącym oleju.
3
Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładamy warzywami.