Ryba po żydowsku
kontakt_1
Ryba po żydowsku to znakomity pomysł na bożonarodzeniową potrawę. Do przygotowania jej będziesz potrzebować następujących składników: ryba, jajka, mąka tortowa, przecier pomidorowy, olej, rodzynki, cebula oraz natka pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Ryba po żydowsku to znakomity pomysł na bożonarodzeniową potrawę. Do przygotowania jej będziesz potrzebować następujących składników: ryba, jajka, mąka tortowa, przecier pomidorowy, olej, rodzynki, cebula oraz natka pietruszki.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. ryba
2 szt. jaja l
100 g mąka puszysta tortowa lubella
250 przecier pomidorowy łowicz
80 olej
30 g rodzynki
3 szt. cebula
2 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Rodzynki zalej gorącą woda i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę przez kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj. Gotuj do czasu, aż cebula zmięknie. Dodaj rodzynki, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 min.
Rybę dokładnie umyj. Jajka roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. Rybę obtocz w jajku a następnie w mące. Usmaż na rozgrzanym oleju.
Na usmażoną rybę nałóż porcję sosu i kilka listków natki pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.