Ryba po japońsku

Łowicz

Ryba po japońsku to klasyczne danie znane z polskich domów, mimo że z Japonią ma niewiele wspólnego. To kawałki smażonej ryby w cieście, które po usmażeniu trafiają do słodko-kwaśnej marynaty z warzywami. Potrawa dobrze sprawdza się na święta, rodzinne spotkania i jako danie na zimno, które można przygotować dzień wcześniej. Ryba po marynowaniu jest delikatna, aromatyczna i wygodna w podaniu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
380
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Ryba po japońsku to klasyczne danie znane z polskich domów, mimo że z Japonią ma niewiele wspólnego. To kawałki smażonej ryby w cieście, które po usmażeniu trafiają do słodko-kwaśnej marynaty z warzywami. Potrawa dobrze sprawdza się na święta, rodzinne spotkania i jako danie na zimno, które można przygotować dzień wcześniej. Ryba po marynowaniu jest delikatna, aromatyczna i wygodna w podaniu. Smacznego!
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g filet z dorsza lub miruny
4 szt. cebula duża
5 szt. ogórki konserwowe krakus
2 szt. papryka konserwowa
30 g masło
1 szt. olej do smażenia
1 szkl. mąka pszenna lubella
2 szt. jaja
180 ml mleko
400 ml przecier pomidorowy łowicz
3 łyżka ocet jabłkowy
100 ml woda
3 łyżka cukier
1 szczyp. sól do smaku
1 szczyp. pieprz do smaku
1.50 łyżecz. papryka słodka
Przygotowanie
Przygotowanie warzyw
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w pióra.
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie i stanie się szklista, bez rumienienia.

Ogórki konserwowe i paprykę pokrój w drobną kostkę.
Przygotowanie marynaty
W dużej misce lub garnku wymieszaj przecier pomidorowy, ocet, wodę, cukier, sól, pieprz i paprykę słodką.

Dodaj ciepłą cebulę razem z masłem ze smażenia, dokładnie wymieszaj.
Dorzuć pokrojone ogórki i paprykę, całość jeszcze raz wymieszaj i spróbuj — marynata powinna być słodko-kwaśna

Przygotowanie ryby
Filety rybne osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze prostokątne kawałki.
Przygotuj ciasto naleśnikowe: roztrzep jajka z mlekiem (lub wodą) i szczyptą soli. Dodaj mąkę, aby uzyskać gładkie, dość lejące ciasto.
Kawałki ryby obtocz najpierw w samej mące, następnie zanurz w cieście naleśnikowym.
Smaż rybę na dobrze rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron.

Usmażone kawałki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Układanie i marynowanie
Na dno naczynia wyłóż warstwę marynaty z warzywami.
Na marynatę ułóż warstwę ryby.

Powtórz: marynata → ryba → marynata → ryba. Na wierzchu zawsze powinna znaleźć się warstwa marynaty.
Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
380
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.