Ryba po grecku z pysznymi warzywami

kontakt_2
Ryba po grecku z pysznymi warzywami

1

0 / 0

Szukasz najlepszego przepisu na rybę po grecku? Takiego, w którym rybny aromat łagodnie przenika się ze smakiem warzyw i pomidorów? Dorsz – szlachetna, wysokobiałkowa ryba o jasnym, delikatnym mięsie, podana w towarzystwie warzywnej potrawki zaskoczy Cię, przyjemnie rozpływając się w ustach!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g polędwica z dorsza

1 szt. jajko

150 g bułka tarta

2 szczyp. sól, pieprz

4 łyżka olej

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szt. pietruszka

1 szt. seler

6 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 łyżecz. cukier

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Rybę opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać i zamoczyć w nim rybę, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia się panierki.

2

Rybę zdjąć i na tą samą patelnię ponownie wlać olej i podgrzać. Zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć.

3

Następnie dodać ketchup, wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę umieścić w naczyniu, na wierzch ułożyć farsz i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

497

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły