Ryba po grecku z pysznymi warzywami
kontakt_2
Szukasz najlepszego przepisu na rybę po grecku? Takiego, w którym rybny aromat łagodnie przenika się ze smakiem warzyw i pomidorów? Dorsz – szlachetna, wysokobiałkowa ryba o jasnym, delikatnym mięsie, podana w towarzystwie warzywnej potrawki zaskoczy Cię, przyjemnie rozpływając się w ustach!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
497
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Szukasz najlepszego przepisu na rybę po grecku? Takiego, w którym rybny aromat łagodnie przenika się ze smakiem warzyw i pomidorów? Dorsz – szlachetna, wysokobiałkowa ryba o jasnym, delikatnym mięsie, podana w towarzystwie warzywnej potrawki zaskoczy Cię, przyjemnie rozpływając się w ustach!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g polędwica z dorsza
1 szt. jajko
150 g bułka tarta
2 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka olej
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. pietruszka
1 szt. seler
6 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 łyżecz. cukier
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Rybę opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać i zamoczyć w nim rybę, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia się panierki.
Rybę zdjąć i na tą samą patelnię ponownie wlać olej i podgrzać. Zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć.
Następnie dodać ketchup, wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę umieścić w naczyniu, na wierzch ułożyć farsz i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
497
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.