Ryba po grecku z pieczarkami.

m7
Ryba po grecku z pieczarkami.

Średnia 0 / 0

Oceń!

Idealna na imprezę.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.20 kg mintaj świeży

0.50 kg pieczarki

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

3 szt. marchew

5 szt. nać pietruszki

1 szt. seler

1 szt. por

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

3 łyżka olej

Przygotowanie


Filety rybne kroimy na kawałki według uznania, solimy.

Obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Pieczarki myjemy i parzymy we wrzątku około 15 minut.

Warzywa - marchew, pietruszkę i seler - obieramy i trzemy na tartce o grubych oczkach.

Por - białą część - kroimy w pół-krążki.

Pieczarki kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa, lekko je podsmażamy.

Dodajemy przecier pomidorowy rozmieszany w jednej szklance wody. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Filety układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy warzywa i zapiekamy w piekarniku około 10 minut.

Podajemy z pieczywem.

Smakuje na ciepło i na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

177

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły