Ryba po grecku z pieczarkami.
m7
Idealna na imprezę.
1
0 / 0
Idealna na imprezę.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.20 kg mintaj świeży
0.50 kg pieczarki
0.50 łyżeczka sól
0.50 łyżeczka pieprz
3 szt. marchew
5 szt. nać pietruszki
1 szt. seler
1 szt. por
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
3 łyżka olej
Przygotowanie
Filety rybne kroimy na kawałki według uznania, solimy.
Obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Pieczarki myjemy i parzymy we wrzątku około 15 minut.
Warzywa - marchew, pietruszkę i seler - obieramy i trzemy na tartce o grubych oczkach.
Por - białą część - kroimy w pół-krążki.
Pieczarki kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa, lekko je podsmażamy.
Dodajemy przecier pomidorowy rozmieszany w jednej szklance wody. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
Filety układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy warzywa i zapiekamy w piekarniku około 10 minut.
Podajemy z pieczywem.
Smakuje na ciepło i na zimno.