Ryba po grecku w 5 minut

monika.fojt
Ryba po grecku w 5 minut

0

0 / 0

Łatwy i szybki sposób na smaczną rybę po grecku.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g marchew

200 g pietruszka korzeń

100 g seler

400 g pomidory całe bez skóry łowicz

40 g masło

15 olej słonecznikowy

1 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 szt. goździki

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. sandacz

Przygotowanie


1

Pietruszkę, marchewkę oraz seler zetrzyj na tarce lub wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej (wyciskarka znacznie usprawni pracę oraz da nam sok, w którym będziemy mogli dusić warzywa).

2

Starte warzywa smaż na maśle (wymiennie można użyć oleju) przez około 5 minut, uważając aby się nie przypaliły. Następnie, do warzyw dodajemy pomidory w puszce, które lekko rozgniatamy na patelni/w garnku i smażymy przez około minutę. Puszkę po pomidorach przepłucz naturalnym sokiem z wyciskarki lub jeśli wybrałeś wersję z tarką - z wodą (1/3 puszki) a następnie dodaj do całości wraz z pozostałymi przyprawami i duś pod przykryciem maksymalnie 15 minut.

3

Rozgrzej na patelni olej/masło klarowane, sandacza przypraw solą i smaż od strony skóry do momentu, aż ryba zrobi się w 3/4 biała (skórę możesz wcześniej delikatnie ponacinać). Następnie obróć rybę na drugą stronę i smaż przez 30 sekund. Wylej olej z patelni i dodaj łyżkę masła, którym podlewaj rybę aby nabrała smaku i aromatu.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły