Ryba po grecku w 5 minut
monika.fojt
Łatwy i szybki sposób na smaczną rybę po grecku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1328
kcal
Białka
195
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łatwy i szybki sposób na smaczną rybę po grecku.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g marchew
200 g pietruszka korzeń
100 g seler
400 g pomidory całe bez skóry łowicz
40 g masło
15 olej słonecznikowy
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. goździki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. sandacz
Przygotowanie
Pietruszkę, marchewkę oraz seler zetrzyj na tarce lub wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej (wyciskarka znacznie usprawni pracę oraz da nam sok, w którym będziemy mogli dusić warzywa).
Starte warzywa smaż na maśle (wymiennie można użyć oleju) przez około 5 minut, uważając aby się nie przypaliły. Następnie, do warzyw dodajemy pomidory w puszce, które lekko rozgniatamy na patelni/w garnku i smażymy przez około minutę. Puszkę po pomidorach przepłucz naturalnym sokiem z wyciskarki lub jeśli wybrałeś wersję z tarką - z wodą (1/3 puszki) a następnie dodaj do całości wraz z pozostałymi przyprawami i duś pod przykryciem maksymalnie 15 minut.
Rozgrzej na patelni olej/masło klarowane, sandacza przypraw solą i smaż od strony skóry do momentu, aż ryba zrobi się w 3/4 biała (skórę możesz wcześniej delikatnie ponacinać). Następnie obróć rybę na drugą stronę i smaż przez 30 sekund. Wylej olej z patelni i dodaj łyżkę masła, którym podlewaj rybę aby nabrała smaku i aromatu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1328
kcal
Białka
195
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.