Ryba po grecku na wigilijny stół
zazuxxl
0
0 / 0
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg filet z ryby
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
0.25 szt. seler korzeniowy
2 szt. cebula
1 szkl. koncentrat pomidorowy łowicz
1 szczyp. sól
1 szkl. woda
2 szt. sok z cytryny
3 łyżka olej słonecznikowy
1 szczyp. pieprz
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Ryby lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju do złocistej skorupki.
Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki. Cebulę pokroić w półtalarki. W większym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju. Utarte warzywa podsmażyć i odsunąć na boki rondla. Na środek wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić i przemieszać z resztą warzyw, wrzucić koncentrat pomidorowy i przesmażać minutę. Następnie dodać sok z cytryny, cukier i dolać wody. Do smaku dosypać soli i pieprzu (ok. 1 łyżeczki) i ponownie dolać wody. Dusić od 20 do 30 minut.
W pojemniku wylać warstwę gorącego sosu, ułożyć na nim rybę i zalać porcją gorącego sosu, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być sos. Gotowe po minimum 2 godzinach.