Ryba po grecku na wigilijny stół

zazuxxl
Ryba po grecku na wigilijny stół

0

0 / 0

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg filet z ryby

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. marchew

1 szt. pietruszka

0.25 szt. seler korzeniowy

2 szt. cebula

1 szkl. koncentrat pomidorowy łowicz

1 szczyp. sól

1 szkl. woda

2 szt. sok z cytryny

3 łyżka olej słonecznikowy

1 szczyp. pieprz

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Ryby lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju do złocistej skorupki.

2

Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki. Cebulę pokroić w półtalarki. W większym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju. Utarte warzywa podsmażyć i odsunąć na boki rondla. Na środek wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić i przemieszać z resztą warzyw, wrzucić koncentrat pomidorowy i przesmażać minutę. Następnie dodać sok z cytryny, cukier i dolać wody. Do smaku dosypać soli i pieprzu (ok. 1 łyżeczki) i ponownie dolać wody. Dusić od 20 do 30 minut.

3

W pojemniku wylać warstwę gorącego sosu, ułożyć na nim rybę i zalać porcją gorącego sosu, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być sos. Gotowe po minimum 2 godzinach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły