Ryba po grecku na szybko

maspexdigital
Ryba po grecku na szybko

0

3.6 / 16

Szybki i prosty przepis na tradycyjną rybę po grecku.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g polędwica z dorsza

1 szt. jajko

0.75 szkl. bułka tarta

0.25 szkl. olej

1 łyżecz. sól

2 szczyp. pieprz

1 szt. por

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. pietruszka

1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%

150 bulion warzywny krakus

1 łyżka suszona włoszczyzna

2 łyżka olej

1 łyżecz. cukier

Przygotowanie


1

Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą oraz pieprzem.

2

W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajko, a do drugiego wsypać bułkę tartą.

3

Rybę zamoczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

4

Usmażoną rybę umieścić w głębszym półmisku.

5

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę oraz pokrojony por (tylko białą część).

6

Na tarce zetrzeć marchewkę oraz pietruszkę i przełożyć na patelnię, 2-3 minuty podsmażyć, a następnie dodać koncentrat pomidorowy Łowicz i wlać bulion warzywny.

7

Dusić około 5 minut.

8

Doprawić solą, cukrem oraz pieprzem.

9

Lekko ciepły farsz umieścić na wierzchu ryby.

10

Wstawić na noc do lodówki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

851

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły