Ryba po grecku na szybko
maspexdigital
0
3.6 / 16
Szybki i prosty przepis na tradycyjną rybę po grecku.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g polędwica z dorsza
1 szt. jajko
0.75 szkl. bułka tarta
0.25 szkl. olej
1 łyżeczka sól
2 szcz. pieprz
1 szt. por
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%
150 bulion warzywny krakus
1 łyżka suszona włoszczyzna
2 łyżka olej
1 łyżeczka cukier
Przygotowanie
Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą oraz pieprzem.
W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajko, a do drugiego wsypać bułkę tartą.
Rybę zamoczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Usmażoną rybę umieścić w głębszym półmisku.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę oraz pokrojony por (tylko białą część).
Na tarce zetrzeć marchewkę oraz pietruszkę i przełożyć na patelnię, 2-3 minuty podsmażyć, a następnie dodać koncentrat pomidorowy Łowicz i wlać bulion warzywny.
Dusić około 5 minut.
Doprawić solą, cukrem oraz pieprzem.
Lekko ciepły farsz umieścić na wierzchu ryby.
Wstawić na noc do lodówki.