Ryba po grecku na szybko
maspexdigital
Szybki i prosty przepis na tradycyjną rybę po grecku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
851
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 16
Szybki i prosty przepis na tradycyjną rybę po grecku.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g polędwica z dorsza
1 szt. jajko
0.75 szkl. bułka tarta
0.25 szkl. olej
1 łyżecz. sól
2 szczyp. pieprz
1 szt. por
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%
150 bulion warzywny krakus
1 łyżka suszona włoszczyzna
2 łyżka olej
1 łyżecz. cukier
Przygotowanie
Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą oraz pieprzem.
W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajko, a do drugiego wsypać bułkę tartą.
Rybę zamoczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Usmażoną rybę umieścić w głębszym półmisku.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę oraz pokrojony por (tylko białą część).
Na tarce zetrzeć marchewkę oraz pietruszkę i przełożyć na patelnię, 2-3 minuty podsmażyć, a następnie dodać koncentrat pomidorowy Łowicz i wlać bulion warzywny.
Dusić około 5 minut.
Doprawić solą, cukrem oraz pieprzem.
Lekko ciepły farsz umieścić na wierzchu ryby.
Wstawić na noc do lodówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
851
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.