Ryba po grecku fit
maspexdigital
Świąteczna klasyka w wersji fit z pieczoną, a nie smażoną rybą. Smakiem nie różni się wcale od oryginału, a ma o połowę mniej kalorii!
0
5 / 2
Świąteczna klasyka w wersji fit z pieczoną, a nie smażoną rybą. Smakiem nie różni się wcale od oryginału, a ma o połowę mniej kalorii!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
190 g koncentrat pomidorowy łowicz
500 g ryba
3 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
1 szt. seler
2 łyżka olej rzepakowy
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 łyżecz. bazylia
3 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem i obsypujemy solą.
Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziarenek ziela angielskiego.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy ugotowane warzywa. ok. 10 łyżek wywaru ich gotowania oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy papryką słodką, oregano i bazylią. Dosalamy. Gotujemy ok. 5 minut. Przekładamy na upieczoną rybę i chłodzimy. Danie najlepiej przygotować dzień przed planowanym podaniem.