Ryba po grecku fit

maspexdigital
Ryba po grecku fit

0

5 / 2

Świąteczna klasyka w wersji fit z pieczoną, a nie smażoną rybą. Smakiem nie różni się wcale od oryginału, a ma o połowę mniej kalorii!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

190 g koncentrat pomidorowy łowicz

500 g ryba

3 szt. marchew

1 szt. pietruszka

1 szt. cebula

1 szt. seler

2 łyżka olej rzepakowy

1 łyżeczka papryka słodka

1 łyżeczka zioła prowansalskie

1 łyżeczka bazylia

3 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem i obsypujemy solą.

2

Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziarenek ziela angielskiego.

3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut.

4

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy ugotowane warzywa. ok. 10 łyżek wywaru ich gotowania oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy papryką słodką, oregano i bazylią. Dosalamy. Gotujemy ok. 5 minut. Przekładamy na upieczoną rybę i chłodzimy. Danie najlepiej przygotować dzień przed planowanym podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły