Ryba po grecku
d_broniarek3
0
0 / 0
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg ryba
3 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
0.50 szt. por
1 szkl. bulion warzywny
2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
0.50 łyżecz. bazylia
0.50 łyżecz. oregano
0.50 łyżecz. słodka papryka w proszku
0.50 łyżecz. sól, pieprz
0.50 łyżecz. przyprawy typu vegeta
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 szt. jajko kurze całe
250 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Rybę kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz vegetą. Odstawiamy w naczyniu do lodówki na 2 godziny lub cała noc, by przeszła marynatą.
Przygotowujemy w osobnych miskach - roztrzepane jajko oraz mąkę z odrobiną bułki tartej. Rybę obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w mące. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy z każdej strony na małym ogniu aż do złotego koloru.
Obieramy warzywa. Marchew, pietruszkę i seler gotujemy razem. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por szklimy na odrobinie oleju, na patelni. Dodajemy starte warzywa, bulion warzywny oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylię, paprykę słodką). Gotujemy kilka minut mieszając, by się nie przypaliło.
Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę gotujemy. Gorące warzywa wykładamy na półmisek na przemian z rybą. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc do tzw. "przegryzienia się". Gotowe. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Seler
Ryby
Jajka