Ryba po grecku

d_broniarek3
Ryba po grecku

0

0 / 0

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg ryba

3 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler

0.50 szt. por

1 szkl. bulion warzywny

2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

0.50 łyżecz. bazylia

0.50 łyżecz. oregano

0.50 łyżecz. słodka papryka w proszku

0.50 łyżecz. sól, pieprz

0.50 łyżecz. przyprawy typu vegeta

2 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

1 szt. jajko kurze całe

250 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

3 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Rybę kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz vegetą. Odstawiamy w naczyniu do lodówki na 2 godziny lub cała noc, by przeszła marynatą.

2

Przygotowujemy w osobnych miskach - roztrzepane jajko oraz mąkę z odrobiną bułki tartej. Rybę obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w mące. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy z każdej strony na małym ogniu aż do złotego koloru.

3

Obieramy warzywa. Marchew, pietruszkę i seler gotujemy razem. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por szklimy na odrobinie oleju, na patelni. Dodajemy starte warzywa, bulion warzywny oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylię, paprykę słodką). Gotujemy kilka minut mieszając, by się nie przypaliło.

4

Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę gotujemy. Gorące warzywa wykładamy na półmisek na przemian z rybą. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc do tzw. "przegryzienia się". Gotowe. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2505

kcal

Białka

107

gram

Węglowodany

450

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Seler

Ryby

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły