Ryba po grecku

d_broniarek3
Ryba po grecku

0

0 / 0

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg ryba

3 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler

0.50 szt. por

1 szkl. bulion warzywny

2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

0.50 łyżecz. bazylia

0.50 łyżecz. oregano

0.50 łyżecz. słodka papryka w proszku

0.50 łyżecz. sól, pieprz

0.50 łyżecz. przyprawy typu vegeta

2 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

1 szt. jajko kurze całe

250 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

3 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Rybę kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz vegetą. Odstawiamy w naczyniu do lodówki na 2 godziny lub cała noc, by przeszła marynatą.

2

Przygotowujemy w osobnych miskach - roztrzepane jajko oraz mąkę z odrobiną bułki tartej. Rybę obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w mące. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy z każdej strony na małym ogniu aż do złotego koloru.

3

Obieramy warzywa. Marchew, pietruszkę i seler gotujemy razem. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por szklimy na odrobinie oleju, na patelni. Dodajemy starte warzywa, bulion warzywny oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylię, paprykę słodką). Gotujemy kilka minut mieszając, by się nie przypaliło.

4

Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę gotujemy. Gorące warzywa wykładamy na półmisek na przemian z rybą. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc do tzw. "przegryzienia się". Gotowe. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Seler

Ryby

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły