Ryba po grecku

maspexdigital
Ryba po grecku

Średnia 3.6 / 5

Oceń!

Ryba po grecku to danie, które można przygotować w 15 minut. Pokrojonego pora podsmaż na maśle, rybę opłucz, osusz, dopraw i pokrój na kawałki. Zblenduj płatki kukurydziane i obtocz w nich namoczoną wcześniej w maśle rybę. Smaż na patelni po obu stronach. W naczyniu ułóż pora, sos, kawałki ryby oraz kolejną warstwę sosu. Ryba po grecku gotowa!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. sos słodko-kwaśny łowicz

300 g dorsz

200 g płatki kukurydziane

2 szt. jaja l

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. por

2 łyżka olej

Przygotowanie


Pora umyj i pokrój w piórka. Podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem.

Rybę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Przypraw solą i pieprzem i pokrój na 2 cm paski lub kwadraty.

Płatki kukurydziane zblenduj na drobne kawałeczki. Rybę zamocz w jajku, następnie w zmielonych płatkach kukurydzianych i smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

W naczyniu ułóż warstwę pora, następnie sos słodko-kwaśny, usmażone kawałki ryby w panierce oraz warstwę sosu.

Możesz podać wszystko w jednej dużej formie lub w małych indywidualnych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

618

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły