Ryba po grecku
maspexdigital
0
3.6 / 5
Ryba po grecku to danie, które można przygotować w 15 minut. Pokrojonego pora podsmaż na maśle, rybę opłucz, osusz, dopraw i pokrój na kawałki. Zblenduj płatki kukurydziane i obtocz w nich namoczoną wcześniej w maśle rybę. Smaż na patelni po obu stronach. W naczyniu ułóż pora, sos, kawałki ryby oraz kolejną warstwę sosu. Ryba po grecku gotowa!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. sos słodko-kwaśny łowicz
300 g dorsz
200 g płatki kukurydziane
2 szt. jaja l
1 szcz. sól, pieprz
1 szt. por
2 łyżka olej
Przygotowanie
Pora umyj i pokrój w piórka. Podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem.
Rybę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Przypraw solą i pieprzem i pokrój na 2 cm paski lub kwadraty.
Płatki kukurydziane zblenduj na drobne kawałeczki. Rybę zamocz w jajku, następnie w zmielonych płatkach kukurydzianych i smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
W naczyniu ułóż warstwę pora, następnie sos słodko-kwaśny, usmażone kawałki ryby w panierce oraz warstwę sosu.
Możesz podać wszystko w jednej dużej formie lub w małych indywidualnych.