Ryba po grecku

maspexdigital

Ryba po grecku to danie, które można przygotować w 15 minut. Pokrojonego pora podsmaż na maśle, rybę opłucz, osusz, dopraw i pokrój na kawałki. Zblenduj płatki kukurydziane i obtocz w nich namoczoną wcześniej w maśle rybę. Smaż na patelni po obu stronach. W naczyniu ułóż pora, sos, kawałki ryby oraz kolejną warstwę sosu. Ryba po grecku gotowa!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
618
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 5
Ryba po grecku to danie, które można przygotować w 15 minut. Pokrojonego pora podsmaż na maśle, rybę opłucz, osusz, dopraw i pokrój na kawałki. Zblenduj płatki kukurydziane i obtocz w nich namoczoną wcześniej w maśle rybę. Smaż na patelni po obu stronach. W naczyniu ułóż pora, sos, kawałki ryby oraz kolejną warstwę sosu. Ryba po grecku gotowa!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. sos słodko-kwaśny łowicz
300 g dorsz
200 g płatki kukurydziane
2 szt. jaja l
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. por
2 łyżka olej
Przygotowanie
Pora umyj i pokrój w piórka. Podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem.
Rybę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Przypraw solą i pieprzem i pokrój na 2 cm paski lub kwadraty.
Płatki kukurydziane zblenduj na drobne kawałeczki. Rybę zamocz w jajku, następnie w zmielonych płatkach kukurydzianych i smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
W naczyniu ułóż warstwę pora, następnie sos słodko-kwaśny, usmażone kawałki ryby w panierce oraz warstwę sosu.
Możesz podać wszystko w jednej dużej formie lub w małych indywidualnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
618
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.