Ryba po grecku

bartek
Ryba po grecku

0

0 / 0

Nie wiem kto wymyślił smażoną rybę z warzywami, może nawet i Grecy. W każdym razie jest to jedno z moich ulubionych dań.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szkl. olej

1 szt. seler

1 szt. por

3 szt. ryba

4 szt. marchew

3 szt. cebula

2 szt. korzeń pietruszki

5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Rozmrażamy rybę i porcjujemy. Może to być ryba morska: sola, mintaj, morszczuk lub nasz poczciwy karp.

2

Kawałki ryby przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju około 4-5 minut z każdej strony.

3

Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju, a do tego dodajemy pokrojoną w słupki marchew, korzeń pietruszki, seler oraz talarki białej części pora.

4

Wszystko dusimy z dodatkiem ziela angielskiego i lista laurowego.

5

Jak warzywa są miękkie, dodajemy rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy. Na koniec trzeba dosmakować solą i pieprzem.

6

Całość wyłożyć na tacę lub do naczynia żaroodpornego. Kawałki usmażonej ryby i przykryć warstwą warzyw. Podawać gorące.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły