0

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szklanka
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Szklanka
olej
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
por
3 Sztuki
Ryba
4 Sztuki
marchew
3 Sztuki
cebula
2 Sztuki
korzeń pietruszki
5 Łyżek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozmrażamy rybę i porcjujemy. Może to być ryba morska: sola, mintaj, morszczuk lub nasz poczciwy karp.
  2. Kawałki ryby przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju około 4-5 minut z każdej strony.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju, a do tego dodajemy pokrojoną w słupki marchew, korzeń pietruszki, seler oraz talarki białej części pora.
  4. Wszystko dusimy z dodatkiem ziela angielskiego i lista laurowego.
  5. Jak warzywa są miękkie, dodajemy rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy. Na koniec trzeba dosmakować solą i pieprzem.
  6. Całość wyłożyć na tacę lub do naczynia żaroodpornego. Kawałki usmażonej ryby i przykryć warstwą warzyw. Podawać gorące.

Opis

Nie wiem kto wymyślił smażoną rybę z warzywami, może nawet i Grecy. W każdym razie jest to jedno z moich ulubionych dań.

Podobne przepisy

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodki...

Przepis
Średni Do 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Rosół staropolski z pieczonej kaczki

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Rosół staropolski z pieczonej kaczki

Rosół z cielęciną

Przepis
Średni Do 3 godz
Rosół z cielęciną

Dietetyczny bigos z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dietetyczny bigos z młodej kapusty

Leczo

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Leczo

Ryba po żydowsku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ryba po żydowsku

Ryba na zimno w warzywach

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ryba na zimno w warzywach

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!