Ryba po grecku
bartek
Nie wiem kto wymyślił smażoną rybę z warzywami, może nawet i Grecy. W każdym razie jest to jedno z moich ulubionych dań.
0
0 / 0
Nie wiem kto wymyślił smażoną rybę z warzywami, może nawet i Grecy. W każdym razie jest to jedno z moich ulubionych dań.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szkl. olej
1 szt. seler
1 szt. por
3 szt. ryba
4 szt. marchew
3 szt. cebula
2 szt. korzeń pietruszki
5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Rozmrażamy rybę i porcjujemy. Może to być ryba morska: sola, mintaj, morszczuk lub nasz poczciwy karp.
Kawałki ryby przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju około 4-5 minut z każdej strony.
Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju, a do tego dodajemy pokrojoną w słupki marchew, korzeń pietruszki, seler oraz talarki białej części pora.
Wszystko dusimy z dodatkiem ziela angielskiego i lista laurowego.
Jak warzywa są miękkie, dodajemy rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy. Na koniec trzeba dosmakować solą i pieprzem.
Całość wyłożyć na tacę lub do naczynia żaroodpornego. Kawałki usmażonej ryby i przykryć warstwą warzyw. Podawać gorące.