0

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szklanka
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Szklanka
olej
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
por
3 Sztuki
Ryba
4 Sztuki
marchew
3 Sztuki
cebula
2 Sztuki
korzeń pietruszki
5 Łyżek
koncentrat pomidorowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozmrażamy rybę i porcjujemy. Może to być ryba morska: sola, mintaj, morszczuk lub nasz poczciwy karp.
  2. Kawałki ryby przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju około 4-5 minut z każdej strony.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju, a do tego dodajemy pokrojoną w słupki marchew, korzeń pietruszki, seler oraz talarki białej części pora.
  4. Wszystko dusimy z dodatkiem ziela angielskiego i lista laurowego.
  5. Jak warzywa są miękkie, dodajemy rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy. Na koniec trzeba dosmakować solą i pieprzem.
  6. Całość wyłożyć na tacę lub do naczynia żaroodpornego. Kawałki usmażonej ryby i przykryć warstwą warzyw. Podawać gorące.

Opis

Nie wiem kto wymyślił smażoną rybę z warzywami, może nawet i Grecy. W każdym razie jest to jedno z moich ulubionych dań.

Podobne przepisy

Kotleciki rybne z sosem koperkowym

Łatwy Do 40 min

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Trudny Do 1 godz

Makaron z warzywami i kurczakiem

Łatwy Do 40 min

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Łatwy Do 15 min

Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Łatwy Do 40 min

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Średni Do 1 godz

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!