Ryba po grecku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ryba po grecku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976042334.jpeg&w=3840&q=75)
Zawsze szybko znika ze stołu.
0
0 / 0
Zawsze szybko znika ze stołu.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg filet rybny
1 szczyp. sól
200 g koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. marchew
2 szt. cebula
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. pieprz
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Marchewki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy kroimy w piórka.
Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa i smażymy 10-25 minut. Następnie warzywa podlewamy niewielką ilością wody, wkładamy listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy 40-50 minut.
Filety rybne płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Zanurzamy w nim kawałki ryby, a następnie panierujemy w mące.
Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu kawałki ryby układamy na półmisku, przykrywamy warzywami.