Ryba po grecku

m7

Zawsze szybko znika ze stołu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zawsze szybko znika ze stołu.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg filet rybny
1 szczyp. sól
200 g koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. marchew
2 szt. cebula
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. pieprz
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Marchewki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy kroimy w piórka.
Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa i smażymy 10-25 minut. Następnie warzywa podlewamy niewielką ilością wody, wkładamy listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy 40-50 minut.
Filety rybne płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Zanurzamy w nim kawałki ryby, a następnie panierujemy w mące.
Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu kawałki ryby układamy na półmisku, przykrywamy warzywami.