Ryba po grecku

m7
Ryba po grecku

0

0 / 0

Zawsze szybko znika ze stołu.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg filet rybny

1 szcz. sól

200 g koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. marchew

2 szt. cebula

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. pieprz

3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Marchewki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2

Cebulę obieramy kroimy w piórka.

3

Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa i smażymy 10-25 minut. Następnie warzywa podlewamy niewielką ilością wody, wkładamy listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy 40-50 minut.

4

Filety rybne płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.

5

Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Zanurzamy w nim kawałki ryby, a następnie panierujemy w mące.

6

Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

7

Po usmażeniu kawałki ryby układamy na półmisku, przykrywamy warzywami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły