Ryba po grecku

m7
Ryba po grecku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zawsze szybko znika ze stołu.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg filet rybny

1 szczyp. sól

200 g koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. marchew

2 szt. cebula

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. pieprz

3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


Marchewki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obieramy kroimy w piórka.

Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa i smażymy 10-25 minut. Następnie warzywa podlewamy niewielką ilością wody, wkładamy listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy 40-50 minut.

Filety rybne płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.

Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Zanurzamy w nim kawałki ryby, a następnie panierujemy w mące.

Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu kawałki ryby układamy na półmisku, przykrywamy warzywami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

249

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły