Ryba po grecku
m7

Zawsze szybko znika ze stołu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Zawsze szybko znika ze stołu.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg filet rybny
1 szczyp. sól
200 g koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. marchew
2 szt. cebula
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. pieprz
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Kroki
Marchewki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy kroimy w piórka.
Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa i smażymy 10-25 minut. Następnie warzywa podlewamy niewielką ilością wody, wkładamy listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy 40-50 minut.
Filety rybne płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Zanurzamy w nim kawałki ryby, a następnie panierujemy w mące.
Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu kawałki ryby układamy na półmisku, przykrywamy warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.