Ryba po grecku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ryba po grecku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973266716.jpeg&w=3840&q=75)
Ryba w sosie warzywnym. Doskonała na zimno i na ciepło
2
5 / 1
Ryba w sosie warzywnym. Doskonała na zimno i na ciepło
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 kg filet
0.50 kg marchew
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.25 l olej
0.50 szkl. bułka tarta
2 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
3 szt. cebula
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziarno ziela angielskiego
1 szt. jajo
Przygotowanie
Warzywa umyć, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Wrzucić na rozgrzany olej, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do zmięknięcia.
Dodać cebulę pokrojoną w półplastry i jeszcze chwilę dusić, na koniec dodać koncentrat. Jeżeli sos jest za gesty - dolewam trochę wody, sole i pieprze do smaku.
Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na głębokim tłuszczu. W głębokim naczyniu przekładam na zmianę ryby i sos.