Ryba po grecku
m7
Ryba w sosie warzywnym. Doskonała na zimno i na ciepło
Wartości odżywcze na porcję
Energia
675
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Ryba w sosie warzywnym. Doskonała na zimno i na ciepło
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 kg filet
0.50 kg marchew
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.25 l olej
0.50 szkl. bułka tarta
2 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
3 szt. cebula
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziarno ziela angielskiego
1 szt. jajo
Przygotowanie
Warzywa umyć, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Wrzucić na rozgrzany olej, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do zmięknięcia.
Dodać cebulę pokrojoną w półplastry i jeszcze chwilę dusić, na koniec dodać koncentrat. Jeżeli sos jest za gesty - dolewam trochę wody, sole i pieprze do smaku.
Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na głębokim tłuszczu. W głębokim naczyniu przekładam na zmianę ryby i sos.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
675
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.