Ryba pieczona pod solną pierzynką

EkspertOdKuchni
Ryba pieczona pod solną pierzynką

0

0 / 0

Ryba pieczona pod solną pierzynką to idealny sposób na szybkie i proste przyrządzenie ryby. Jest ona delikatna, wyjątkowo aromatyczna, soczysta i absolutnie nie dominuje w niej smak soli. Idealnie sprawdzi się na obiad w towarzystwie ulubionych dodatków.

6

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. dorada

1 szt. cytryna

1.50 kg sól

1 szczyp. sól morska

1 szczyp. pieprz czarny mielony

100 ml woda

Przygotowanie


1

Rybę oczyszczoną z łusek i wypatroszoną myjemy pod wodą i osuszamy.

2

Wnętrze ryby oprószamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pokrojoną w plastry cytrynę wkładamy do wnętrza, lekko przyciskając, aby puściła sok.

3

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

4

Do dużej miski wlewamy wodę i wsypujemy do niej sól. Mieszamy do momentu, uzyskania „mokrej soli”.

5

Ryby układamy w brytfance i zasypujemy solną mieszanką. Delikatnie uciskamy.

6

Pieczemy około 25 minut. Po wypieczeniu ściągamy z wierzchu ryb sól, uważając, aby nie uszkodzić skóry. Mięso ryby powinno idealnie odchodzić od kręgosłupa.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

231

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły