Ryba pieczona pod solną pierzynką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Ryba pieczona pod solną pierzynką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1711462955414.jpg&w=3840&q=75)
Ryba pieczona pod solną pierzynką to idealny sposób na szybkie i proste przyrządzenie ryby. Jest ona delikatna, wyjątkowo aromatyczna, soczysta i absolutnie nie dominuje w niej smak soli. Idealnie sprawdzi się na obiad w towarzystwie ulubionych dodatków.
0
0 / 0
Ryba pieczona pod solną pierzynką to idealny sposób na szybkie i proste przyrządzenie ryby. Jest ona delikatna, wyjątkowo aromatyczna, soczysta i absolutnie nie dominuje w niej smak soli. Idealnie sprawdzi się na obiad w towarzystwie ulubionych dodatków.
6
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. dorada
1 szt. cytryna
1.50 kg sól
1 szczyp. sól morska
1 szczyp. pieprz czarny mielony
100 ml woda
Przygotowanie
Rybę oczyszczoną z łusek i wypatroszoną myjemy pod wodą i osuszamy.
Wnętrze ryby oprószamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pokrojoną w plastry cytrynę wkładamy do wnętrza, lekko przyciskając, aby puściła sok.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Do dużej miski wlewamy wodę i wsypujemy do niej sól. Mieszamy do momentu, uzyskania „mokrej soli”.
Ryby układamy w brytfance i zasypujemy solną mieszanką. Delikatnie uciskamy.
Pieczemy około 25 minut. Po wypieczeniu ściągamy z wierzchu ryb sól, uważając, aby nie uszkodzić skóry. Mięso ryby powinno idealnie odchodzić od kręgosłupa.