Rustykalna tarta galette z truskawkami
Lubella
Galette to francuska tarta wypełniona owocowym nadzieniem. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i idealny wypiek na lato. Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami doskonale sprawdzi się na przyjęcia na świeżym powietrzu, letnie uroczystości lub imprezy. Gotowa tarta pysznie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie lodów waniliowych. Wierzch można udekorować listkami świeżej mięty lub bazylii. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
345
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Galette to francuska tarta wypełniona owocowym nadzieniem. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i idealny wypiek na lato. Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami doskonale sprawdzi się na przyjęcia na świeżym powietrzu, letnie uroczystości lub imprezy. Gotowa tarta pysznie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie lodów waniliowych. Wierzch można udekorować listkami świeżej mięty lub bazylii. Smacznego!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Ciasto
190 g mąka pszenna lubella
50 g cukier
1 szczyp. sól
120 g masło
1 szt. jajko
60 ml zimna woda
Nadzienie
400 g truskawki
30 g cukier
0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i wyrabiaj rękoma lub za pomocą blendera do uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę.
Stopniowo dodawaj zimną wodę, mieszając ciasto, aż zacznie się łączyć. Nie wyrabiaj zbyt długo.
Uformuj ciasto w kulę, spłaszcz w dysk, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. Zasyp cukrem, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm na lekko posypanej mąką powierzchni.
Przenieś ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku rozłóż przygotowane truskawki, zostawiając około 5 cm odstępu wokół krawędzi.
Złóż brzegi ciasta na truskawki, lekko dociskając. Posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz tartę przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
Ostudź tartę na kratce przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
345
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.