Rustykalna tarta galette z truskawkami

Lubella
Rustykalna tarta galette z truskawkami

0

0 / 0

Galette to francuska tarta wypełniona owocowym nadzieniem. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i idealny wypiek na lato. Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami doskonale sprawdzi się na przyjęcia na świeżym powietrzu, letnie uroczystości lub imprezy. Gotowa tarta pysznie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie lodów waniliowych. Wierzch można udekorować listkami świeżej mięty lub bazylii. Smacznego!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Ciasto

190 g mąka pszenna lubella

50 g cukier

1 szczyp. sól

120 g masło

1 szt. jajko

60 ml zimna woda

Nadzienie

400 g truskawki

30 g cukier

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i wyrabiaj rękoma lub za pomocą blendera do uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę.

2

Stopniowo dodawaj zimną wodę, mieszając ciasto, aż zacznie się łączyć. Nie wyrabiaj zbyt długo.

3

Uformuj ciasto w kulę, spłaszcz w dysk, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.

4

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. Zasyp cukrem, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

6

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm na lekko posypanej mąką powierzchni.

7

Przenieś ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku rozłóż przygotowane truskawki, zostawiając około 5 cm odstępu wokół krawędzi.

8

Złóż brzegi ciasta na truskawki, lekko dociskając. Posmaruj rozmąconym jajkiem.

9

Piecz tartę przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste.

10

Ostudź tartę na kratce przed podaniem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły