Ruskie pierogi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ruskie pierogi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974608085.jpeg&w=3840&q=75)
Mój ulubiony przepis na ruskie pierogi.
0
0 / 0
Mój ulubiony przepis na ruskie pierogi.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 mleko
1 szczyp. sól
1 łyżecz. sól czosnkowa
1 łyżecz. sól cebulowa
2 łyżecz. pieprz biały
350 g mąka pszenna
250 g ziemniaki
250 g twaróg
50 g rokpol
50 g ser cheddar
50 g bryndza
100 g masło
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
4 szt. czosnek
1 łyżka masło
2 łyżka olej
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby "odpoczęło".
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.
Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej, soli selerowej lub ziołowej.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki.
Na środku każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem.
Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła.