Ruskie pierogi

m7
Ruskie pierogi

0

0 / 0

Mój ulubiony przepis na ruskie pierogi.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 mleko

1 szcz. sól

1 łyżeczka sól czosnkowa

1 łyżeczka sól cebulowa

2 łyżeczka pieprz biały

350 g mąka pszenna

250 g ziemniaki

250 g twaróg

50 g rokpol

50 g ser cheddar

50 g bryndza

100 g masło

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

4 szt. czosnek

1 łyżka masło

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby "odpoczęło".

2

Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.

3

Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej, soli selerowej lub ziołowej.

4

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki.

5

Na środku każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zlepiamy.

6

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem.

7

Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły