Rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem

uwielbiampl
Rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem

3

0 / 0

Przed Państwem niezwykle proste i wyjątkowo pyszne danie - rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem oraz cebulą. Szukasz pomysłu na pożywny obiad? Sprawdź ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

400 g makaron lubella kolorowy rurki

0.75 szkl. bulion drobiowy

1 szt. pierś z kurczaka

1 szt. cebula

1 szt. śmietana 30%

1 szt. cebula dymka

10 szt. pieczarki

2 łyżka mąka lubella puszysta

3 łyżka masło

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

2

Cebulę siekamy na drobne kawałki. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone mięso, przyprawiamy do smaku i podsmażamy. Dodajemy pieczarki i lekko dusimy pod przykryciem przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.

3

Całość zalewamy bulionem wymieszanym z mąką, dodajemy śmietanę i podgrzewamy mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Makaron układamy na talerzu, polewamy sosem i przybieramy pokrojoną cebulą dymką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły