Rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem
uwielbiampl
3
0 / 0
0
Przed Państwem niezwykle proste i wyjątkowo pyszne danie - rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem oraz cebulą. Szukasz pomysłu na pożywny obiad? Sprawdź ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
400 gr makaron lubella kolorowy rurki
0.75 szkl. bulion drobiowy
1 szt pierś z kurczaka
1 szt cebula
1 szt śmietana 30%
1 szt cebula dymka
10 szt pieczarki
2 łyżka mąka lubella puszysta
3 łyżka masło
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę siekamy na drobne kawałki. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone mięso, przyprawiamy do smaku i podsmażamy. Dodajemy pieczarki i lekko dusimy pod przykryciem przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
Całość zalewamy bulionem wymieszanym z mąką, dodajemy śmietanę i podgrzewamy mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Makaron układamy na talerzu, polewamy sosem i przybieramy pokrojoną cebulą dymką.