Rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291110.jpeg&w=3840&q=75)
Przed Państwem niezwykle proste i wyjątkowo pyszne danie - rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem oraz cebulą. Szukasz pomysłu na pożywny obiad? Sprawdź ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz!
3
0 / 0
Przed Państwem niezwykle proste i wyjątkowo pyszne danie - rurki w sosie śmietanowo-pieczarkowym z kurczakiem oraz cebulą. Szukasz pomysłu na pożywny obiad? Sprawdź ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella kolorowy rurki
0.75 szkl. bulion drobiowy
1 szt. pierś z kurczaka
1 szt. cebula
1 szt. śmietana 30%
1 szt. cebula dymka
10 szt. pieczarki
2 łyżka mąka lubella puszysta
3 łyżka masło
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę siekamy na drobne kawałki. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone mięso, przyprawiamy do smaku i podsmażamy. Dodajemy pieczarki i lekko dusimy pod przykryciem przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
Całość zalewamy bulionem wymieszanym z mąką, dodajemy śmietanę i podgrzewamy mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Makaron układamy na talerzu, polewamy sosem i przybieramy pokrojoną cebulą dymką.