Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976076719.jpeg&w=3840&q=75)
Rurki pełnoziarniste z mięsem drobiowym i szparagami.
0
0 / 0
Rurki pełnoziarniste z mięsem drobiowym i szparagami.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. mąka pszenna tortowa
400 g makaron
400 g mięso mielone
2 szt. szalotki
1 szt. szparagi
1 łyżka masło
2 łyżka zielenina
5 dag. oscypek
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente.
Ugotuj szparagi w niewielkiej ilości wody lekko posolonej i posłodzonej.
W połowie je przetnij, a dolne części przetrzyj przez sito przelewając wodą z gotowania.
Zeszklij na maśle poszatkowane szalotki, dodaj zmielone mięso drobiowe - dodaj przetarte szparagi - podduś razem ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu zagęść sos mąką wymieszaną w małej ilości wody.
Dopraw ostatecznie do smaku.
Na porcję makaronu nałóż sos i szparagi, jeśli trzeba podgrzej.
Przed podaniem posyp startym serem i zieleniną.