Rurki na ostro

malg
Rurki na ostro

0

0 / 0

Makaron jest tak ostry, że goście ledwo łapią oddech i tak smaczny, że trudno im odejść od stołu!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 przecier pomidorowy łowicz

1 szcz. sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 szcz. świeża bazylia

1 szt. penne

2 szt. cebula

5 szt. ząbek czosnku

4 szt. papryczka chili

2 łyżka oliwa z oliwek

15 dek. parmezan

Przygotowanie


1

Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebule i wyciśnięty czosnek. Smażyć chwilę i dodać pokrojoną papryczkę chili (uwaga: wcześniej wyjmujemy z niej pesteczki). Posmażyć jakieś 5 minut, wymieszać.

2

Do sosu dodać przecier pomidorowy i dusić razem około 10 minut.

3

W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i schłodzić zimną wodą.

4

Na patelnię wrzucić makaron i wymieszać z sosem.

5

Po rozłożeniu makaronu na talerze posypać danie parmezanem lub żółtym serem, dodać porwane listki bazylii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły