Rurki na ostro
malg
0
0 / 0
Makaron jest tak ostry, że goście ledwo łapią oddech i tak smaczny, że trudno im odejść od stołu!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 przecier pomidorowy łowicz
1 szcz. sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 szcz. świeża bazylia
1 szt. penne
2 szt. cebula
5 szt. ząbek czosnku
4 szt. papryczka chili
2 łyżka oliwa z oliwek
15 dek. parmezan
Przygotowanie
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebule i wyciśnięty czosnek. Smażyć chwilę i dodać pokrojoną papryczkę chili (uwaga: wcześniej wyjmujemy z niej pesteczki). Posmażyć jakieś 5 minut, wymieszać.
Do sosu dodać przecier pomidorowy i dusić razem około 10 minut.
W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i schłodzić zimną wodą.
Na patelnię wrzucić makaron i wymieszać z sosem.
Po rozłożeniu makaronu na talerze posypać danie parmezanem lub żółtym serem, dodać porwane listki bazylii.