Rumaszyce

m7
Rumaszyce

0

0 / 0

Jugosławiańskie ciastka wg przepisu mojej babci.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

0.75 kg mąka pszenna tortowa

0.70 kg cukier

2 kostka margaryna zwykła

0.70 l woda

1 szkl. wino czerwone

2 szt. żółtko jaja kurzego

100 szt. rodzynki

3 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy.

2

Margaryny roztopić, ostudzić.Do ostudzonej margaryny dodać żółtka, wino, cukier,mąkę i zagnieść ciasto.

3

Z ciasta formować małe kulki.

4

Kulkę rozpłaszczamy na tarce, na stronie z grubymi oczkami, nakładamy 1-2 rodzynki i zwijamy w rulon.

5

Układamy na blaszce wyłóżonej papierem do pieczenia łączeniem ciastka do dołu.

6

Pieczemy w temp 180 stopni ok 35 min, az mocno się zezłocą.

7

Gorące rumaszyce wrzucamy do syropu z wody i cukru( najlepiej za pomocą łyzki cedzakowej) i trzymamy ok 4 minut.Po tym czasie ciastka wyjmujemy na talerz.

8

Ciastka najlepiej smakuja na 2-3 dzień.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

157

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły