Rumaszyce
m7
Jugosławiańskie ciastka wg przepisu mojej babci.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
157
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jugosławiańskie ciastka wg przepisu mojej babci.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
60 porcji
Składniki
0.75 kg mąka pszenna tortowa
0.70 kg cukier
2 kostka margaryna zwykła
0.70 l woda
1 szkl. wino czerwone
2 szt. żółtko jaja kurzego
100 szt. rodzynki
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy.
Margaryny roztopić, ostudzić.Do ostudzonej margaryny dodać żółtka, wino, cukier,mąkę i zagnieść ciasto.
Z ciasta formować małe kulki.
Kulkę rozpłaszczamy na tarce, na stronie z grubymi oczkami, nakładamy 1-2 rodzynki i zwijamy w rulon.
Układamy na blaszce wyłóżonej papierem do pieczenia łączeniem ciastka do dołu.
Pieczemy w temp 180 stopni ok 35 min, az mocno się zezłocą.
Gorące rumaszyce wrzucamy do syropu z wody i cukru( najlepiej za pomocą łyzki cedzakowej) i trzymamy ok 4 minut.Po tym czasie ciastka wyjmujemy na talerz.
Ciastka najlepiej smakuja na 2-3 dzień.