Rum własnej roboty
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rum własnej roboty](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976998660.jpeg&w=3840&q=75)
Rum swojej włąsnej roboty niezastąpiony jako dodatek do wielu deserów
0
1.8 / 18
Rum swojej włąsnej roboty niezastąpiony jako dodatek do wielu deserów
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
10 esencja waniliowa
50 esencja rumowa
10 esencja ananasowa
1 szkl. woda
1 szkl. spirytus
20 dag. cukier
Przygotowanie
1
Do rondla wsypać cukier i podgrzewać aż zacznie wrzeć i zarumieni się na złoty kolor, dodać wodę, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować powoli aż cukier się rozpuści. Schłodzić. W słoju wymieszać wszystkie składniki ?rumu? i odstawić na 30 dni.
2
Po tym okresie alkohol przefiltrować i przelać do butelki.