Różowe bezy z kremem owocowym
m7
Różowe bezy - piękny i smaczny deser. Rozpływa się w ustach!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
221
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Różowe bezy - piękny i smaczny deser. Rozpływa się w ustach!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g cukier
250 g serek mascarpone
250 g owocowa mrożonka
4 szt. białko jaja kurzego
4 szt. barwniki
3 łyżka śmietanka kremowa 30%
2 łyżka dżem łowicz czarna porzeczka
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 140 stopni C. Wyłożyć dwie blaszki do pieczenia pergaminem lub arkuszami, zapobiegającymi przywieraniu. Ubić białka jaj, dodając różowego barwnika spożywczego (w miarę ubijania masa zblednie). Gdy stanie się sztywna dodawać cukier – po łyżce naraz. Ubijać do momentu, gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca.
Masę przełożyć na papier i wyłożyć 20 owalnych bez. Układać je na blaszkach do pieczenia, pamiętając, by zostawić między nimi sporo miejsca. Piec przez jakieś 30 minut przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawić do schłodzenia w piekarniku, uchylając lekko jego drzwiczki. Powinny w nim stygnąć przez co najmniej pół godziny. W szczelnym pojemniku można je przechowywać przez tydzień.
Ubić serek mascarpone tak by powstała gładka masa. Dodać śmietankę, ubijać nadal, aż masa się połączy. Bardzo delikatnie dodać owoce.
Dwie bezy połączyć kremem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
221
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.