Różowe bezy z kremem owocowym

m7
Różowe bezy z kremem owocowym

0

0 / 0

Różowe bezy - piękny i smaczny deser. Rozpływa się w ustach!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g cukier

250 g serek mascarpone

250 g owocowa mrożonka

4 szt. białko jaja kurzego

4 szt. barwniki

3 łyżka śmietanka kremowa 30%

2 łyżka dżem łowicz czarna porzeczka

Przygotowanie


1

Nagrzać piekarnik do 140 stopni C. Wyłożyć dwie blaszki do pieczenia pergaminem lub arkuszami, zapobiegającymi przywieraniu. Ubić białka jaj, dodając różowego barwnika spożywczego (w miarę ubijania masa zblednie). Gdy stanie się sztywna dodawać cukier – po łyżce naraz. Ubijać do momentu, gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca.

2

Masę przełożyć na papier i wyłożyć 20 owalnych bez. Układać je na blaszkach do pieczenia, pamiętając, by zostawić między nimi sporo miejsca. Piec przez jakieś 30 minut przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawić do schłodzenia w piekarniku, uchylając lekko jego drzwiczki. Powinny w nim stygnąć przez co najmniej pół godziny. W szczelnym pojemniku można je przechowywać przez tydzień.

3

Ubić serek mascarpone tak by powstała gładka masa. Dodać śmietankę, ubijać nadal, aż masa się połączy. Bardzo delikatnie dodać owoce.

4

Dwie bezy połączyć kremem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły