Example thumb
0

Składniki

200 Gramów
cukier
250 Gramów
serek mascarpone
250 Gramów
Owocowa mrożonka
4 Sztuki
białko jaja kurzego
4 Sztuki
Barwniki
3 Łyżki
śmietanka kremowa 30%
2 Łyżki
Dżem porzeczkowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Nagrzać piekarnik do 140C. Wyłożyć dwie blaszki do pieczenia pergaminem lub arkuszami, zapobiegającymi przywieraniu. Ubić białka jaj, dodając różowego barwnika spożywczego (w miarę ubijania masa zblednie). Gdy stanie się sztywna dodawać cukier – po łyżce naraz. Ubijać do momentu, gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  2. Masę przełożyć na papier i wyłożyć 20 owalnych bez. Układać je na blaszkach do pieczenia, pamiętając, by zostawić między nimi sporo miejsca. Piec przez jakieś 30 minut przy lekko uchylonym piekarniku (ja dałam drewnianą łyżkę między drzwiczki), bo nie chciałem żeby były suche ale żeby w środku. Zostawić do schłodzenia w piekarniku, uchylając lekko jego drzwiczki. Powinny w nim stygnąć przez co najmniej pół godziny. W szczelnym pojemniku można je przechowywać przez tydzień.
  3. Krem: ubić serek mascarpone tak by powstała gadka masa. Dodać śmietankę, ubijać nadal, aż masa się połączy. Bardzo delikatnie dodać owoce, ja dla smaku bo krem był jak dla mnie za słodki dałam 2 łyżki dżemu porzeczkowego który wyrównał smak na kwaskowaty. Połączyć po dwie bezy kremem. Wyłożyć na talerz i zjeść tego samego dnia, w którym zrobiliśmy krem bo bezy miękka pod wpływem kremu. Ale smak jest wyborny. Odrobina lata w środku zimy.

Opis

Natrafiłam na stronie BBC na fajny deserek - bezy z rumieńcem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!