0

Składniki

150 Mililitrów
śmietana 12%
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Łyżeczka
cukier
1 Łyżeczka
Rozmaryn
1 Łyżeczka
Rozmaryn
1 Sztuka
drożdże
2 Sztuki
jaja kurze całe
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
papryka żółta
3 Sztuki
seler naciowy
4 Łyżki
parmezan
2 Łyżki
oliwa z oliwek
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
15 Dekagramów
masło śmietankowe
0.5 Sztuki
cukinia
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami i szczyptą soli, posiekać z masłem.
  2. Dodać jajka, żółtka, śmietanę, cukier i rozmaryn.
  3. Posiekać nożem i zagnieść ciasto.
  4. Rozwałkować na grubość 0,5 cm.
  5. Pokroić na kwadraty o boku 5 cm.
  6. Uformować gwiazdki, składając po 3 kwadraty tak, aby rogi tworzyły rozetkę.
  7. Ułożyć na blasze i posmarować żółtkiem.
  8. Odstawić do wyrośnięcia.
  9. W każdej gwiazdce zrobić wgłębienie łyżeczką.
  10. Piec 20 minut w temp.180C.
  11. Warzywa oczyścić, pokroić, poddusić na oliwie.
  12. Doprawić solą, pieprzem.
  13. Wymieszać z tartym parmezanem.
  14. Upieczone gwiazdki wyjąć.
  15. Obłożyć warzywami, posypać po wierzchu rozmarynem i podawać.
  16. Smacznego!!!

Opis

Przepis na ciasto drożdżowe z warzywami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!