Rozmarynowe gwiazdki
m7
Ciasto drożdżowe z warzywami idealnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na słono. Przekonaj się sam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
619
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto drożdżowe z warzywami idealnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na słono. Przekonaj się sam!
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 śmietana 12%
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. rozmaryn
1 łyżecz. rozmaryn
1 szt. drożdże
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. pomidor
1 szt. cebula
1 szt. papryka żółta
3 szt. seler naciowy
4 łyżka parmezan
2 łyżka oliwa z oliwek
50 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. masło śmietankowe
0.50 szt. cukinia
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami i szczyptą soli, posiekać z masłem.
Dodać jajka, żółtka, śmietanę, cukier i rozmaryn.
Posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm.
Pokroić na kwadraty o boku 5 cm.
Uformować gwiazdki, składając po 3 kwadraty tak, aby rogi tworzyły rozetkę.
Ułożyć na blasze i posmarować żółtkiem.
Odstawić do wyrośnięcia.
W każdej gwiazdce zrobić wgłębienie łyżeczką.
Piec 20 minut w temp.180C.
Warzywa oczyścić, pokroić, poddusić na oliwie.
Doprawić solą, pieprzem.
Wymieszać z tartym parmezanem.
Upieczone gwiazdki wyjąć.
Obłożyć warzywami, posypać po wierzchu rozmarynem i podawać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
619
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.