Rozmarynowe gwiazdki
m7
Ciasto drożdżowe z warzywami idealnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na słono. Przekonaj się sam!
0
0 / 0
Ciasto drożdżowe z warzywami idealnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na słono. Przekonaj się sam!
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 śmietana 12%
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka rozmaryn
1 łyżeczka rozmaryn
1 szt. drożdże
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. pomidor
1 szt. cebula
1 szt. papryka żółta
3 szt. seler naciowy
4 łyżka parmezan
2 łyżka oliwa z oliwek
50 dek. mąka pszenna tortowa
15 dek. masło śmietankowe
0.50 szt. cukinia
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami i szczyptą soli, posiekać z masłem.
Dodać jajka, żółtka, śmietanę, cukier i rozmaryn.
Posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm.
Pokroić na kwadraty o boku 5 cm.
Uformować gwiazdki, składając po 3 kwadraty tak, aby rogi tworzyły rozetkę.
Ułożyć na blasze i posmarować żółtkiem.
Odstawić do wyrośnięcia.
W każdej gwiazdce zrobić wgłębienie łyżeczką.
Piec 20 minut w temp.180C.
Warzywa oczyścić, pokroić, poddusić na oliwie.
Doprawić solą, pieprzem.
Wymieszać z tartym parmezanem.
Upieczone gwiazdki wyjąć.
Obłożyć warzywami, posypać po wierzchu rozmarynem i podawać.