Rozmarynowe gwiazdki

m7
Rozmarynowe gwiazdki

0

0 / 0

Ciasto drożdżowe z warzywami idealnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na słono. Przekonaj się sam!

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

150 śmietana 12%

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka rozmaryn

1 łyżeczka rozmaryn

1 szt. drożdże

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. pomidor

1 szt. cebula

1 szt. papryka żółta

3 szt. seler naciowy

4 łyżka parmezan

2 łyżka oliwa z oliwek

50 dek. mąka pszenna tortowa

15 dek. masło śmietankowe

0.50 szt. cukinia

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z drożdżami i szczyptą soli, posiekać z masłem.

2

Dodać jajka, żółtka, śmietanę, cukier i rozmaryn.

3

Posiekać nożem i zagnieść ciasto.

4

Rozwałkować na grubość 0,5 cm.

5

Pokroić na kwadraty o boku 5 cm.

6

Uformować gwiazdki, składając po 3 kwadraty tak, aby rogi tworzyły rozetkę.

7

Ułożyć na blasze i posmarować żółtkiem.

8

Odstawić do wyrośnięcia.

9

W każdej gwiazdce zrobić wgłębienie łyżeczką.

10

Piec 20 minut w temp.180C.

11

Warzywa oczyścić, pokroić, poddusić na oliwie.

12

Doprawić solą, pieprzem.

13

Wymieszać z tartym parmezanem.

14

Upieczone gwiazdki wyjąć.

15

Obłożyć warzywami, posypać po wierzchu rozmarynem i podawać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły