Rozmarynowe gwiazdki

m7
Rozmarynowe gwiazdki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto drożdżowe z warzywami idealnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na słono. Przekonaj się sam!

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

150 śmietana 12%

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. rozmaryn

1 łyżecz. rozmaryn

1 szt. drożdże

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. pomidor

1 szt. cebula

1 szt. papryka żółta

3 szt. seler naciowy

4 łyżka parmezan

2 łyżka oliwa z oliwek

50 dag. mąka pszenna tortowa

15 dag. masło śmietankowe

0.50 szt. cukinia

Przygotowanie


Mąkę wymieszać z drożdżami i szczyptą soli, posiekać z masłem.

Dodać jajka, żółtka, śmietanę, cukier i rozmaryn.

Posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Rozwałkować na grubość 0,5 cm.

Pokroić na kwadraty o boku 5 cm.

Uformować gwiazdki, składając po 3 kwadraty tak, aby rogi tworzyły rozetkę.

Ułożyć na blasze i posmarować żółtkiem.

Odstawić do wyrośnięcia.

W każdej gwiazdce zrobić wgłębienie łyżeczką.

Piec 20 minut w temp.180C.

Warzywa oczyścić, pokroić, poddusić na oliwie.

Doprawić solą, pieprzem.

Wymieszać z tartym parmezanem.

Upieczone gwiazdki wyjąć.

Obłożyć warzywami, posypać po wierzchu rozmarynem i podawać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

619

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

77

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły