Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
formularz
Efektowne przekąski ze smacznym i zdrowym farszem. Świetnie smakują podane z barszczem czerwonym Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1129
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Efektowne przekąski ze smacznym i zdrowym farszem. Świetnie smakują podane z barszczem czerwonym Krakus.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. ciasto francuskie
450 g szpinak mrożony
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka olej
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. jajko roztrzepane
1 opak. barszcz czerwony krakus
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy szpinak się rozmrozi, dusimy go chwilę, aż woda odparuje, po czym odstawiamy do przestudzenia.
Z ciasta francuskiego wycinamy równe kwadraty o średnicy około 5x5 cm. Na środek każdego nakładamy po łyżce farszu. Brzegi smarujemy jajkiem i zlepiamy. Możemy dodatkowo docisnąć brzegi widelcem.
Wierzch smarujemy jajkiem i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Upieczone podajemy z barszczem czerwonym Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1129
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.