Rozgrzewające curry indyjskie

lubella
Rozgrzewające curry indyjskie

3

4.1 / 19

Dopadła Cię chętka na obiad rodem z krajów egzotycznych? Zamiast zamawiać, ugotuj sobie pyszne curry inspirowane Indiami! Ostre danie z czosnkiem, papryczką chilli, z mlekiem kokosowym oraz pomidorkami koktajlowymi, doprawione do smaku obowiązkowym imbirem i aromatycznym curry rozgrzeje Cię nawet w najbardziej chłodny i słotny dzień!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella spaghetti

300 g filet z kurczaka

10 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. cebula czerwona

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. papryczka chili

200 mleczko kokosowe

2 łyżka oliwa do smażenia

1 szcz. ostra papryka w proszku

1 łyżka przyprawa curry

2 łyżeczka starty korzeń imbiru

2 łod. kolendra

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Cebulę siekamy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie razem ze zmielonym imbirem.

3

Dodajemy pokrojony w kostkę filet i dalej smażymy.

4

Następnie dodajemy połówki pomidorów koktajlowych i papryczkę chili posiekaną w krążki.

5

Doprawiamy do smaku przyprawami i wlewamy mleko kokosowe.

6

Doprowadzamy całość do wrzenia.

7

Do sosu na patelni dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy razem wszystkie składniki.

8

Danie dekorujemy kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły