Rozgrzewające curry indyjskie
lubella
3
4.1 / 19
0
Dopadła Cię chętka na obiad rodem z krajów egzotycznych? Zamiast zamawiać, ugotuj sobie pyszne curry inspirowane Indiami! Ostre danie z czosnkiem, papryczką chilli, z mlekiem kokosowym oraz pomidorkami koktajlowymi, doprawione do smaku obowiązkowym imbirem i aromatycznym curry rozgrzeje Cię nawet w najbardziej chłodny i słotny dzień!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 gr makaron lubella spaghetti
300 gr filet z kurczaka
10 szt pomidorki koktajlowe
1 szt cebula czerwona
1 szt ząbek czosnku
1 szt papryczka chili
200 mleczko kokosowe
2 łyżka oliwa do smażenia
1 szcz. ostra papryka w proszku
1 łyżka przyprawa curry
2 łyżeczka starty korzeń imbiru
2 łod. kolendra
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę siekamy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie razem ze zmielonym imbirem.
Dodajemy pokrojony w kostkę filet i dalej smażymy.
Następnie dodajemy połówki pomidorów koktajlowych i papryczkę chili posiekaną w krążki.
Doprawiamy do smaku przyprawami i wlewamy mleko kokosowe.
Doprowadzamy całość do wrzenia.
Do sosu na patelni dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy razem wszystkie składniki.
Danie dekorujemy kolendrą.