Rozgrzewająca zupa z kapustą i ostrą papryką
malg
Idealna zupa na pierwsze jesienne chłody, czyli rozgrzewająca zupa z kapustą z ostrą papryką. Sycący kapuśniak z mięsem wieprzowym sprawdzi się również jako jednodaniowy obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
377
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealna zupa na pierwsze jesienne chłody, czyli rozgrzewająca zupa z kapustą z ostrą papryką. Sycący kapuśniak z mięsem wieprzowym sprawdzi się również jako jednodaniowy obiad.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. koperek
1 łyżecz. papryka ostra
1.50 szkl. kapusta
1 szt. podudzie z kurczaka
3 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.25 szt. seler
4 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
5 szt. ziemniaki
1 łyżka masło
30 dag. wieprzowina szynka surowa
Przygotowanie
Ugotować wywar z mięsa i warzyw przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu z odrobiną soli, liściem laurowym i zielem angielskim.
Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, seler w kostkę i dodać do wywaru.
Jak wywar będzie gotowy dodać pokrojoną kapustę i po 10 minutach ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą i odrobiną pieprzu. Gotować jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżeczkę papryki ostrej i rozrobić z wywarem, po chwili wlać całość do zupy. Tak rozrobiona papryka odda kolor i smak do naszej jesiennej zupy.
Podawać z koprem i kawałkami mięsa z wywaru.