Rozgrzewająca zupa z kapustą i ostrą papryką

malg
Rozgrzewająca zupa z kapustą i ostrą papryką

0

0 / 0

Idealna zupa na pierwsze jesienne chłody, czyli rozgrzewająca zupa z kapustą z ostrą papryką. Sycący kapuśniak z mięsem wieprzowym sprawdzi się również jako jednodaniowy obiad.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 pęcz. koperek

1 łyżeczka papryka ostra

1.50 szkl. kapusta

1 szt. podudzie z kurczaka

3 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

0.25 szt. seler

4 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

5 szt. ziemniaki

1 łyżka masło

30 dek. wieprzowina szynka surowa

Przygotowanie


1

Ugotować wywar z mięsa i warzyw przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu z odrobiną soli, liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, seler w kostkę i dodać do wywaru.

3

Jak wywar będzie gotowy dodać pokrojoną kapustę i po 10 minutach ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą i odrobiną pieprzu. Gotować jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

4

Na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżeczkę papryki ostrej i rozrobić z wywarem, po chwili wlać całość do zupy. Tak rozrobiona papryka odda kolor i smak do naszej jesiennej zupy.

5

Podawać z koprem i kawałkami mięsa z wywaru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły