Rozgrzewająca zupa z dyni

m7

Ta zupa działa rozgrzewająco, szczególnie gdy na dworze temperatury są coraz niższe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
463
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 3
Ta zupa działa rozgrzewająco, szczególnie gdy na dworze temperatury są coraz niższe.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.30 kg dynia
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
3 szczyp. papryka ostra
3 szczyp. papryka czerwona słodka
1.50 l woda
300 g ziemniaki
3 szt. cebula
3 szt. czosnek
3 szt. kostka rosołowa drobiowa
6 łyżka olej
3 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Dynię przekrawamy na pół, usuwamy luźne wnętrze wraz z pestkami, pozostały twardy miąższ obieramy i kroimy w małą kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju w dużym garnku.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do cebuli oraz smażymy jeszcze przez chwilę.
Kostki rozpuszczamy w wodzie robiąc bulion, a ziemniaki obieramy i kroimy na połówki.
Dynię oraz ziemniaki wrzucamy do usmażonej cebuli z czosnkiem i zalewamy bulionem.
Gotujemy około 30 minut aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Wrzucamy natkę pietruszki i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
463
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.